Δύο νομοθετικές παρεμβάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ, αλλά και της αγοράς…

Δύο νομοθετικές παρεμβάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ, αλλά και της αγοράς…
Παρασκευή, 13/09/2019 - 15:19

Δύο νομοθετικές παρεμβάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ, αλλά και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο να κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση, στις αρχές Οκτωβρίου.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο θα απελευθερώσει τη ΔΕΗ από την ασφυκτική πίεση των διοικητικών περιορισμών του δημοσίου και στο οποίο θα συμπεριληφθεί διάταξη για την οριστική κατάργηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ. 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το νομοσχέδιο θα προβλέπει την απελευθέρωση των προμηθειών της ΔΕΗ από τις διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού, αλλά και των προσλήψεων από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, προκειμένου η εταιρία να απεγκλωβιστεί από χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητά της. Χαρακτηριστική είναι η σχετική αναφορά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη ότι στόχος είναι η ΔΕΗ να προχωρήσει γρήγορα με τις αποφάσεις που χρειάζεται για να σταθεί στην αγορά, γιατί οι ανταγωνιστές της αποφασίζουν εντός δευτερολέπτων και η ίδια πάει με τον αραμπά.
Πάντως στο νομοσχέδιο θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις και όροι ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η οικονομικότητα του νέου συστήματος που θα θεσμοθετηθεί.
Σε ότι αφορά τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή ακόμη και με τη μορφή τροπολογίας έως τις αρχές Οκτωβρίου, εάν έως τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των ρυθμίσεων που θα αφορούν την άρση των περιορισμών του δημόσιου λογιστικού επί της ΔΕΗ. Και τούτο διότι η τελευταία δημοπρασία του έτους είναι προγραμματισμένη για τις 16 Οκτωβρίου και για να μην γίνει θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, αφού οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ υιοθετήθηκαν με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο συγκεκριμένο θέμα και να μην περιμένει την έγκριση της Κομισιόν πρώτα απ΄ όλα για λόγους πρακτικούς, αφού η διαπραγμάτευση δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά και ως μια ένδειξη της αποφασιστικότητας της να καταργήσει ακόμη και μονομερώς ένα μέτρο που θεωρεί παράλογο και το οποίο επιβάρυνε τη ΔΕΗ με 600 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έγινε η πρώτη συνάντηση της γενικής γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Κατά τη συνάντηση η επικεφαλής της ελληνικής πλευράς, παρέδωσε ενημερωτικό σημείωμα τόσο για την πρόωρη κατάργηση των ΝΟΜΕ, όσο και για την επίσπευση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η συνάντηση ενδέχεται να επαναληφθεί τη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να αναμένεται η διατύπωση της οριστικής θέσης των Θεσμών άμεσα. Είναι πιθανόν δε και να καθυστερήσει ως και δύο μήνες, ως τα μέσα Νοεμβρίου, λόγων της αλλαγής φρουράς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι νέοι Επίτροποι αναλαμβάνουν από 1ης Νοεμβρίου. Όσον αφορά δε στο σχέδιο διάσωσης/αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ φαίνεται ότι στόχος είναι όλα να κριθούν σε πολιτικό επίπεδο κατόπιν διαβούλευσης με τις Βρυξέλλες.