Σωκράτης Φάμελλος στον Alpha 989: “Η νύμφη του Θερμαϊκού “πληρώνει τη νύφη” για τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη”

Σωκράτης Φάμελλος στον Alpha 989: “Η νύμφη του Θερμαϊκού “πληρώνει τη νύφη” για τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη”
Τρίτη, 10/09/2019 - 14:45

Τις εξαγγελίες και τη συνέντευξή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9 και το δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση.

Τοποθετήθηκε συγκεκριμένα για τα εξής ζητήματα:

Για τη Θεσσαλονίκη

Η απάντηση της πόλης της Θεσσαλονίκης, της Αττικό Μετρό και των τοπικών φορέων ήταν “και διαφύλαξη των αρχαίων και Μετρό”. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δρομολογήθηκε το έργο, και προχωρούσε με πολύ καλούς ρυθμούς. Ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές μελέτες, κατασκευάστηκαν οι σταθμοί, τοποθετήθηκαν οι ράγες, και έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές. Ενώ, ήταν προγραμματισμένο, η κεντρική γραμμή να ξεκινούσε τη λειτουργία της το 2020 και η δεύτερη γραμμή προς την Καλαμαριά το 2021, ξαφνικά ανοίγει μία δαιδαλώδης συζήτηση στην πόλη. Δημιουργείται, άνευ λόγου, ένας νέος διχασμός καθώς τίθεται το ερώτημα Μετρό ή αρχαία. Δεν μπορεί, οι επιλογή κατασκευής ενός έργου, να γίνεται με πολιτικούς όρους αλλά, πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά και θεσμικά δεδομένα. Ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η νύμφη του Θερμαϊκού πληρώνει τη νύφη του Μητσοτάκη”.

Σχετικά με το στρατόπεδο Γκόνου, ανατράπηκε ο σχεδιασμός για τη δημιουργία Διαμετακομιστικού κέντρου logistics, ενός έργου που βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης και θα μπορούσε να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ανακοινώθηκε ακόμη, με πολύ πρόχειρο τρόπο η δημιουργία ελεύθερης οικονομικής και βιομηχανικής ζώνης.

Για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τροποποιήσει τη σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός είναι πέρα από κάθε ευρωπαϊκή λογική. Δεν είναι δυνατόν μία σύμβαση που το 2004 είχε εγκριθεί από τη Βουλή, 15 χρόνια μετά, να τροποποιείται προς το συμφέρον της εταιρείας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπραττε σωστά όταν, με βάση τη σύμβαση, έθετε ζήτημα κανόνων περιβάλλοντος και ανταγωνισμού στην εταιρεία. Δυστυχώς η Ελλάδα κάνει βήματα προς τα πίσω.

Για το Ελληνικό

Ο κύριος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, παραδέχτηκε ότι δεν είχε πλήρη εικόνα για το έργο και αναγνώρισε την θεσμική του πολυπλοκότητα. Ενώ κατά την προεκλογική περίοδο δήλωνε ότι, σε μία εβδομάδα, θα μπούνε μπουλντόζες στο Ελληνικό, τώρα παραδέχεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δίκιο και αναγνωρίζει τις θεσμικές δυσκολίες που δημιούργησε η σύμβαση Σαμαρά-Βενιζέλου. Η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο Ελληνικό συνιστά άλλη μία πολιτική προεκλογική απάτη, ακριβώς όπως η στάση της απέναντι στα πλεονάσματα και το Μακεδονικό που τώρα ξεφουσκώνει.

Για τα μέτρα ελάφρυνσης

Θα περιμένουμε τον προϋπολογισμό του 2020 ώστε, να διαπιστώσουμε ποια από τα μέτρα που εξήγγειλε ο κύριος Μητσοτάκης θα υλοποιηθούν τελικά. Ήδη, από τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, διαπιστώνουμε ότι, από τη μία ότι η κυβέρνηση ΝΔ δεν τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και από τη άλλη οι εξαγγελίες της είναι χαμηλότερες από τον πήχη που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ ενώ προεκλογικά έταζε μείωση του ασφαλιστικού κόστους για το 2020, από το 20 στο 15%, τώρα μιλάει για μείωση 1% ανά έτος και αυτό από τον Ιούλιο του 2020. Μεταθέτει επιπρόσθετα, για τα επόμενα τρία χρόνια, την έκπτωση στην καταβολή φόρου για τους επαγγελματίες και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι αξιόπιστη. Το μάρμαρο, δυστυχώς, της αποκάλυψης της πολιτικής αυτής εξαπάτησης, το πληρώνει η μεσαία τάξη.

Για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Όλοι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, πελάτες της ΔΕΗ, θα δουν σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς τους. Αντίθετα, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 12%, ο δανεισμός της επιχείρησης μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ και ξεκίνησε να υλοποιείται το στρατηγικό, μακροπρόθεσμο πλάνο για τη ΔΕΗ. Με αύξηση στις επενδύσεις ΑΠΕ, παροχή νέων υπηρεσιών, πλάνο ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Αυτό είναι και το πραγματικό ζήτημα της ΔΕΗ, ώστε να ανταποκριθεί στα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Το 2030, η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Το σημερινό, υπαρκτό πρόβλημα ρευστότητας είναι στα 300 εκατ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί από ποσά που έχει λαμβάνειν η ΔΕΗ από την τιτλοποίηση οφειλών και τους διακανονισμούς τελικών πελατών. Με τις αυξήσεις των τιμολογίων, ο κύριος Χατζηδάκης θα “διώξει” πελάτες από τη ΔΕΗ και θα τους στρέψει στους ανταγωνιστές της, χωρίς η εταιρεία να λάβει ούτε ένα ευρώ. Αυτή είναι η δωρεάν ιδιωτικοποίηση στην οποία αναφέρεται ο κύριος Χατζηδάκης;

Σχετικά με τους δήθεν “γρήγορους” ρυθμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Στο μόνο που προχώρησε γρήγορα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η κομματικοποίηση του κράτους. Το πρώτο της μέλημα ήταν να φτιάξει νόμο, ώστε να μπορεί να παραβαίνει το νόμο. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να διορίσει στο Μέγαρο Μαξίμου 400 μετακλητούς υπάλληλους χωρίς πτυχίο, με αμοιβές διευθυντή και να διορίσει Διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο.