Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία στρέφονται στη βιομάζα- Υποβολές προσφορών

Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία στρέφονται στη βιομάζα- Υποβολές προσφορών
Τρίτη, 03/09/2019 - 03:12

Την υλοποίηση ενός μακρόπνοου έργου, το οποίο αφορά στην προώθηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την Ανάπτυξη της Αγοράς Βιομάζας ξεκίνησε το υπουργείο Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας. 
Το έργο στοχεύει στη μετάβαση όσο το δυνατόν περισσότερων θερμοηλεκτρικών σταθμών από ορυκτά καύσιμα σε βιομάζα, όπως αναφαίρετα σε ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Βελιγράδι.
Η σύμβαση δανείου με την Γερμανική Τράπεζα Ανάπτυξης για την πρώτη φάση του έργου υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2018 και σήμερα το έργο βρίσκεται σε τελική φάση υλοποίησης στις εγκαταστάσεις θέρμανσης στο Priboj, Mali Zvornik, Prijepolje, Nova Varos, Novi Pazar, Majdanpek και Bajina Basta. Η προετοιμασία των διαδικασιών υποβολής προσφορών για την προμήθεια εξοπλισμού και την εκτέλεση έργων στο Priboj και στο Mali Zvornik, με συνολική ισχύ περίπου 9 MW, βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το σχέδιο η κατασκευή αυτών των δύο μονάδων θέρμανσης θα ξεκινήσει το 2020. Η προετοιμασία η κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής βιομάζας και η σύνδεση με το απομακρυσμένο σύστημα θέρμανσης βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στο Novi Pazar, στη Prijepolje και στο Nova Varos. Οι πρώτες διαδικασίες δημόσιων προμηθειών για το εν λόγω έργο προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο του 2019 και σύμφωνα με το σχέδιο, η κατασκευή των μονάδων βιομάζας θα ολοκληρωθεί το 2022 στο Priboj και στο Mali Zvornik και το 2023 για τις υπόλοιπες μονάδες. Συνολικά έξι μονάδες παραγωγής βιοαερίου, υποστηρίχθηκαν άμεσα μέσω αυτού του έργου με ποσά ύψους 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίων Επενδύσεων εκτελεί τα σχέδια του κράτους για τη χρηματοδότηση έργων θέρμανσης με βάση τη βιομάζα σε πόλεις και δήμους, με κεφάλαια που προέρχονται από τον προϋπολογισμό της Δημοκρατίας της Σερβίας. Οι πόλεις και οι δήμοι που συμμετέχουν σε αυτό το έργο μπορούν θα αποκτήσουν εγκαταστάσεις θέρμανσης βιομάζας μέσα στο 2019 και το 2020. Το συνολικό διαθέσιμο δυναμικό βιομάζας εκτιμάται σε 3,4 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου, ενώ η Σερβία δαπανά περίπου 1,1 κάθε χρόνο, κυρίως για τη θέρμανση των νοικοκυριών. Οι τελευταίες μελέτες, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη ανταγωνιστικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούν επίσης βιομάζα για μη ενεργειακές ανάγκες, καθώς και ρεαλιστικές δυνατότητες συλλογής και αποθήκευσης βιομάζας, δείχνουν ότι η χρηστικότητα της βιομάζας είναι ελαφρώς χαμηλότερη, φθάνοντας σε περίπου 2,1 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμο πετρελαίου.
Η Σερβία δαπανά περίπου 3,2 εκατομμύρια ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, εκ των οποίων περίπου 0,9 προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μεγάλους και μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, εγκαταστάσεις βιοαερίου, ηλιακούς και αιολικούς σταθμούς. Η βιομάζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά στο επίπεδο των νοικοκυριών, αυτό επιτυγχάνεται μέσω της καλύτερης οργάνωσης στη διαδικασία προμήθειας και αποθήκευσης βιομάζας (μέσω της ξήρανσης) και της σταδιακής εισαγωγής αποδοτικών κλιβάνων. Όπως όλες οι ΑΠΕ, η βιομάζα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.