Το Vienna Energy Transition Forum Ξεκινά σήμερα και Προσελκύει Κορυφαίους Εκπροσώπους Μεγάλων Διεθνών Οργανισμών και Ενεργειακών Εταιρειών

Το Vienna Energy Transition Forum Ξεκινά σήμερα και Προσελκύει Κορυφαίους Εκπροσώπους Μεγάλων Διεθνών Οργανισμών και Ενεργειακών Εταιρειών
Πέμπτη, 06/06/2019 - 11:49

Το Vienna Energy Transition Forum το οποίο συγκαλεί το Ινστιτούτο Ενέργειας NA Ευρώπης (IENE) σε συνεργασία με το Energy Center Europe (ECE), με έδρα τη Βιέννη, συγκεντρώνει ορισμένες από τις πιο προοδευτικές δυνάμεις του ενεργειακού τομέα, από όλη την Ευρώπη, με σκοπό να συζητηθούν τα καυτά ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής και το πώς μπορούν αυτά να αντιμετωπιστούν.

Καθώς η Ευρώπη εισέρχεται σε φάση απανθρακοποίησης, σε συμμόρφωση με τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ αλλά και τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι σοβαρές δυσκολίες και αδυναμίες του όλου εγχειρήματος οι οποίες συζητούνται διεξοδικά στοForumτης Βιέννης που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Hilton Vienna Plaza Hotel, την Πέμπτη και την Παρασκευή, 6/7 Ιουνίου, 2019.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς και ενεργειακές εταιρείες επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή και την υποστήριξή τους σε αυτό το μοναδικό περιφερειακό γεγονός. Διεθνείς και περιφερειακές οργανώσεις με έδρα την Βιέννη, όπως η Energy Community, ο ΟPEC, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων τους ως κύριων ομιλητών και μελών της επιτροπής.

Μεγάλοι ενεργειακοί Όμιλοι, συμπεριλαμβανομένων της κορυφαίας ιταλικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, ENEL, των Ελληνικών Πετρελαίων, κορυφαίου Ομίλου Πετροχημικών της ΝΑ Ευρώπης, του ΑΔΜΗΕ, ανεξάρτητου φορέα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, αλλά και του νεοφυούς Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EnEx) συμμετέχουν ενεργά στο VETF. Επίσης, άλλη μια σημαντική εταιρεία, η KG Law Firm, μεγαλύτερο δικηγορικό γραφείο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα στην ΝΑ Ευρώπη, συμμετέχει στις εργασίες του Forum ως ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του.

Ο ενεργειακός τομέας στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Κεντρική και ΝΑ Ευρώπης πρέπει να προετοιμαστεί για τις επικείμενες αλλαγές και να αναπτύξει στρατηγικές για μία ομαλή μετάβαση. Καθώς αναμένεται να επιταχυνθεί η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή τα επόμενα χρόνια, η παραγωγή και χρήση ενέργειας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, καθώς οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να προσαρμόσουν κατάλληλα τα ενεργειακά τους συστήματα προκειμένου να ανταποκριθούν στους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι στόχοι αυτοί αποτελούν επί του παρόντος μια υπερβολική απαίτηση για την περιοχή, λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τα στερεά καύσιμα και του αργού ρυθμού των μεταρρυθμίσεων. Υπό αυτή την έννοια, οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός της «ενεργειακής μετάβασης» στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη θέτουν τεράστιες προκλήσεις που θα απαιτήσουν προσεκτικό προγραμματισμό, κοινωνική αποδοχή, συνεχείς επενδύσεις και ισχυρή δέσμευση στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης.

Θέματα όπως είναι η ανάγκη να απανθρακοποιηθεί η ηλεκτροπαραγωγή, με την ταυτόχρονη διατήρηση αξιόπιστου φορτίου βάσης, ο ρόλος του φυσικού αερίου ως καυσίμου επιλογής και η ανάγκη περαιτέρω διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπό οικονομικά ανταγωνιστικούς όρους, θα συζητηθούν και θα αναλυθούν σε βάθος στο Vienna Energy Transition Forum. Η πολιτική της ΕΕ για την απανθρακοποίηση και ο οδικός χάρτης για την Ενεργειακή Μετάβαση, θα εξεταστούν και θα συζητηθούν ενδελεχώς υπό το πρίσμα μιας δέσμης παραγόντων που περιλαμβάνουν, από την ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων, μέχρι τις δυσκολίες υλοποίησης των ζωτικής σημασίας διασυνδετηρίων αγωγών φυσικού αερίου, καθώς και το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας, ως μιας ρεαλιστικής εναλλακτικής δυνατότητας για την παραγωγή μηδενικών εκπομπών ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα άλλο σημαντικό θέμα, το οποίο αγνοείται, συστηματικά, στις συναντήσεις που αφορούν στην Ενεργειακή Μετάβαση, αλλά το οποίο θα συζητηθεί εκτενώς στη σύνοδο της Βιέννης, είναι ο εποικοδομητικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνολικά, στην διαδικασία της Ενεργειακής Μετάβασης.

Εξέχουσες προσωπικότητες από διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, κυβερνητικούς φορείς και εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας θα ομιλήσουν σε αυτή τη διήμερη συνάντηση υψηλού επιπέδου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Tom Van Ierland, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Janez Kopac, την Energy Community, ο Abderrezak Benyoucef, του ΟPEC, ο Tim Yeo, από το The New Nuclear Watch Institute (NNWI),ο Daniel Kroos, του τμήματος Ενεργειακής Ασφάλειας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο κ. Παντελής Κάπρος, επικεφαλής του E3 Modelling του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Dr. Aliki Van Heek, του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο Michael Woltran, της αυστριακής OMV, ο καθηγητής Andrey Konoplyanik, Gazprom Export and Russian State Gubkin Oil & Gas University, ο Chris Walters, Gas Strategies, Gerd Pollhammer, από την Siemens, η Claudia Brânduş, της ENEL, ο Gottfried Steiner, της Central European Gas Hub AG, η Eugenia Gusilov, της ROEC, ο Dr. Yurdakul Yigitguden, Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος και πρώην Συντονιστής Οικονομικών και Περιβαλλοντικών θεμάτων του ΟΑΣΕ, ο Nick Butler, Πρόεδρος, του King's Policy Institute, από το King's College του Λονδίνου, η Λιάνα Γούτα, των ΕΛΠΕ, ο Dr. Charles Ellinas, από το Atlantic Council, ο καθηγητής Reinhard Haas, του Technical University of Vienna και ο John Roberts, Ειδικός σε θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας.

Μεταξύ των χορηγών του Vienna Energy Transition Forum συγκαταλέγονται η EnelGreenPower, ο ΑΔΜΗΕ και η δικηγορική εταιρεία KG Law Firm. Yποστηρικτές της εκδήλωσης είναι η Gas Strategies, η ENSCO και το EnEx, ενώ χορηγοί επικοινωνίας είναι το ενεργειακό πόρταλ, Energia.gr και το Balkan Green Energy News.