Προσωρινό «φρένο» στις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τομέα της ενέργειας

Προσωρινό «φρένο» στις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τομέα της ενέργειας
Πέμπτη, 29/02/2024 - 06:58

Σε στασιμότητα μετά από μια διετή περίοδο με σημαντικές συμφωνίες μπήκε ο κλάδος του τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με την παγκόσμια μελέτη της Bain & Company για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές η συνολική αγορά με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου του 2023 έπεσε στα 3,2 τρισεκ. δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, σημειώνοντας μια μείωση της τάξης του 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, μετά από τρία χρόνια διαρκούς αύξησης, ο όγκος των συμφωνιών, έμεινε στάσιμος. Το 2020, το 19% του όγκου των συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών σχετιζόταν με την ενεργειακή μετάβαση. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 21% το 2021 και στο 27% το 2022, προτού σταθεροποιηθεί στο 25% τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. Οι αναλυτές της έκθεσης εκτιμούν ότι οι εταιρείες αναπροσάρμοσαν τις προτεραιότητές τους καταδεικνύοντας ότι η πορεία τους προς ένα μέλλον με λιγότερες εκπομπές άνθρακα και με μια κυκλική οικονομία δεν είναι γραμμική. Εκτιμούν ακόμη ότι πρόκειται για μια προσωρινή σταθεροποίηση πριν συνεχιστεί η αύξηση κεφαλαίων προς την ενεργειακή μετάβαση στο επόμενο διάστημα της δεκαετίας.

Οι επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης περιλαμβάνουν συνήθως project finance. Το σημερινό αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον και τα υψηλά επιτόκια έχουν καταστήσει τα έργα λιγότερο ελκυστικά από οικονομικής άποψης. Αυτό έχει καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για τις εταιρείες ενέργειας να βρουν μια ισορροπία στη διπλή πρόκληση να συνεχίσουν να ενισχύουν τις επιδόσεις τους στις βασικές τους δραστηριότητες με τους υδρογονάνθρακες – στην ασφάλεια, παραγωγικότητα, κόστος, εκπομπές άνθρακα και παραγωγικότητα κεφαλαίου – ενώ αποδεικνύουν ότι είναι επίσης άξιοι θεματοφύλακες κεφαλαίων καθαρής ενέργειας.
Αυτή η ένταση μεταξύ της βελτίωσης των επιδόσεων στις βασικές δραστηριότητες με τους υδρογονάνθρακες και της προώθησης της κατακερματισμένης, ακανόνιστης και μη γραμμικής ενεργειακής μετάβασης είναι εμφανής στη δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και των εξαγορών σε ολόκληρο τον κλάδο, διευκρινίζεται στη μελέτη.

«Η ενεργειακή μετάβαση ακολουθεί μη γραμμική πορεία που αντανακλά το νέο τοπίο της αγοράς. Αντιμετωπίζοντας τη διπλή πρόκληση της διατήρησης της αποδοτικότητας στις παραδοσιακές πηγές ενέργειας και της επένδυσης σε καθαρές ενεργειακές λύσεις, οι εταιρείες φαίνεται να στρέφονται σε μια στρατηγική εξισορρόπησης, με εξαγορές που ενισχύουν τις βασικές τους δραστηριότητες καθώς και εξαγορές που προωθούν τη στρατηγική χαμηλών εκπομπών άνθρακα», όπως υπογραμμίζει ο Ανδρέας Κυριλής, Partner στον τομέα ενέργειας και φυσικών πόρων της Bain & Company Ελλάδος.

Γενικότερα σε ό,τι αφορά το τοπίο συγχωνεύσεων και εξαγορών οι dealmakers ήρθαν αντιμέτωποι με τα υψηλά επιτόκια, τους αυστηρούς ρυθμιστικούς ελέγχους και τα μεικτά μακροοικονομικά μηνύματα, που τους ώθησαν να είναι πιο επιλεκτικοί ως προς το ποιες συμφωνίες θα έπρεπε να κλείσουν κατά το 2023. Αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν το χάσμα μεταξύ των αποτιμήσεων. Οι συνολικοί πολλαπλασιαστές των στρατηγικών συμφωνιών ήταν 10,1, οι χαμηλότεροι των τελευταίων 15 ετών. Κοιτάζοντας μπροστά, πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία που δεν βγήκαν στην αγορά πέρυσι θα τροφοδοτήσουν την ενεργή σύναψη συμφωνιών το 2024, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης.