Το φθινόπωρο του 2020 η λειτουργία 4 νέων αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργεια

Το φθινόπωρο του 2020 η λειτουργία 4 νέων αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργεια
Δευτέρα, 13/05/2019 - 13:14

Το φθινόπωρο του 2020 τοποθετούν οι αρμόδιοι του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τη λειτουργία των τεσσάρων νέων αγορών. Δηλαδή την αγορά προθεσμιακών προϊόντων, προημερήσια, ενδοημερήσια και αγορά εξισορρόπησης.
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις από τις τέσσερις αγορές (προθεσμιακή, προημερήσια, ενδοημερήσια) θα λειτουργούν με ευθύνη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ την ευθύνη για τη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης θα την έχει ο ΑΔΜΗΕ. 
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των αγορών όπως το παρουσίασε πρόσφατα σε ειδική ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Άρης Τασούλης, το τρίτο τρίμηνο του 2020 θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία οι νέες αγορές. Όπως εξήγησε ένα από τα προβλήματα για τα οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση η επικοινωνία των ηλεκτρονικών συστημάτων των τριών αγορών με τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΑΔΜΗΕ. Τα πληροφοριακά συστήματα εκτιμάτε ότι θα είναι έτοιμα στις αρχές του 2020 αλλά θα πρέπει να συντονιστούν και να δοκιμαστούν όλα μαζί. Αυτό σημαίνει ότι η πλήρης λειτουργία των αγορών τοποθετείται στο Φθινόπωρο του 2020.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά είχε δεσμευθεί έναντι των Θεσμών να θέσει σε πλήρη λειτουργία το Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Απρίλιο του 2019.
Αυτό δεν εκπληρώθηκε και το νέο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε ήταν για το τέλος του 2019 ή στις αρχές του 2020. Με βάση τα νέα δεδομένα φαίνεται ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας πήρε νέα παράταση μέχρι τα τέλος του 2020.
Πάντως όπως δήλωσε ο κ. Τασούλης έχει προχωρήσει η στελέχωση και η οργάνωση των δύο εταιρειών εκκαθάρισης και διακανονισμού των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης των δύο εταιριών. 
Σε ότι αφορά τα πληροφοριακά συστήματα, η ανάπτυξη των συστημάτων για το trading και το clearing αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές τους καλοκαιριού του 2019 και το φθινόπωρο θα μπορούν να επικοινωνούν με τα συστήματα των συμμετεχόντων, ώστε να ανοίξουν οι πλατφόρμες και να υπάρξει η αναγκαία εξοικείωση με αυτές.
Ο κ. Τασούλης είπε ακόμη ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι δοκιμές με τους συμμετέχοντες, στο πλαίσιο ενός εικονικού περιβάλλοντος, όπου θα κατατίθενται προσφορές και το χρηματιστήριο θα τις επεξεργάζεται σαν να βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να υπάρχει λειτουργικότητα για τους συμμετέχοντες έως τα τέλη του έτους.
Σε ότι αφορά τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την Ιταλία και τη Βουλγαρία ο κ. Τασούλης, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει πρώτη η σύζευξη με την Ιταλία και με τη Βουλγαρία θα ακολουθήσει. Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία, δηλαδή η προετοιμασία κειμένων που πρέπει να περάσουν από έγκριση από τους αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η περίοδος δοκιμών που θα μπορούσαν να κρατήσουν από 4 έως 6 μήνες. Έτσι η σύζευξη με την Ιταλία τοποθετείται για το φθινόπωρο του 2020 και με τη Βουλγαρία το 2021.