Σε αυτές τις περιοχές θα «στηθούν» τα πρώτα υπεράκτια αιολικά

Σε αυτές τις περιοχές θα «στηθούν» τα πρώτα υπεράκτια αιολικά
Τετάρτη, 01/11/2023 - 06:40

Το πρόγραμμα εκπονήθηκε με βάση και τις μελέτες του ΑΔΜΗΕ, αλλά και τις θέσεις του ΓΕΕΘΑ.

Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια αλλά, όπως ανέφεραν παράγοντες της αγοράς που παρακολούθησαν τη χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου Εθνικού Προγράμματος για την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια έγινε το πρώτο βήμα. Το πρόγραμμα εκπονήθηκε με βάση και τις μελέτες του ΑΔΜΗΕ, αλλά και τις θέσεις του ΓΕΕΘΑ.

Το σχέδιο, που έχει ήδη υποβληθεί στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προκρίνει μια δεξαμενή επιλογών από δέκα περιοχές για ανάπτυξη έως το 2030-2032, συνολικής ισχύος περίπου 4,9 GW, και αφορούν κυρίως έργα πλωτής έδρασης. Στις ανωτέρω περιοχές δεν συμπεριλαμβάνεται η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Έβρου-Σαμοθράκης, η οποία ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, σύμφωνα με το Ν. 4964/2022.

Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, αφού ανέλυσε τα κριτήρια με βάση τα οποία αποκλείστηκαν περιοχές όπου μπορούν να αναπτυχθούν υπεράκτια αιολικά ανέφερε σε ποιες θα προχωρήσουν. Αναφέρθηκε όμως και στα άμεσα βήματα που θα πρέπει να γίνουν. Υπάρχει ανάγκη διεξαγωγής ειδικών μελετών για την εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης πτήσεων και προσέγγισης αεροδιαδρόμων. Θα ακολουθήσει η υποβολή της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη διεύθυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Θα υπάρξει μια πρώτη αναθεώρηση του εθνικού προγράμματος εντός 3 ετών, όταν συλλεχθούν τα πρώτα δεδομένα πεδίου για επαλήθευση και η ΕΔΕΥΕΠ θεωρεί ότι θα πρέπει να αναθεωρείται το σχέδιο κάθε 5 χρόνια. Στόχος είναι η δημόσια διαβούλευση για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων να ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου και τον Ιανουάριο να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τεχνικές μελέτες. Ο κ. Στεφάτος εκτίμησε πως σε ένα χρόνο από τώρα μπορούμε να έχουμε τα προεδρικά διατάγματα.

Τα μεσοπρόθεσμης φάσης έργα:

Μετά τους αποκλεισμούς με βάση τα κριτήρια που έθεσε η επιτροπή που έφτιαξε το πρόγραμμα κρίνοντας που μπορούν να τοποθετηθούν σταθερής έδρασης έργα και που πλωτά κατέληξε στις εξής εκτάσεις: Διαπόντια νησιά, πατραϊκός . Στην Κρήτη, σε Ρόδο δονούσα, Γύαρος, Εύβοια- Αγιοι Απόστολοι, Χιος.

«Η αποτελεσματική εφαρμογή στην πράξη του Εθνικού Προγράμματος για τα ΥΑΠ που ανακοινώθηκε συνιστά ευκαιρία για την πολιτεία και την κοινωνία. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία από τον τρόπο ανάπτυξης των χερσαίων αιολικών τα τελευταία 30 χρόνια και να διδαχθεί από τα λάθη και τα σωστά που έχουν γίνει», αναφέρει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.