Τα βήματα για τη δημιουργία του υπεράκτιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα

Τα βήματα για τη δημιουργία του υπεράκτιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα
Πέμπτη, 11/05/2023 - 06:37

Η αύξηση της αιολικής και ηλιακής παραγωγής το 2022 κάλυψε το εντυπωσιακό 80% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πριν ένα μήνα εννέα αρχηγοί κρατών και οι υπουργοί ενέργειας συγκεντρώθηκαν στην Οστάνδη μαζί με την πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής και συμφώνησαν σε νέες δεσμεύσεις για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη υπεράκτιων έργων ισχύος 120 GW στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2030. Για να επιτύχουν αυτή τη φιλοδοξία, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση έργων που αφορούν την ανάπτυξη ενός υπεράκτιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα. Επί του παρόντος, περίπου 30 GW εγκατεστημένης ισχύος από αυτές τις χώρες υπάρχουν στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ κερδίζει έδαφος η ανάπτυξη διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών που θα βοηθήσουν τη δημιουργία αιολικών πάρκων.

Οι πρώτοι ενεργειακοί κόμβοι σχεδιάζονται στη Βόρεια Θάλασσα, με τα έργα να προγραμματίζονται βέβαια για το τέλος του 2030. Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση ανάπτυξης ενός ολιστικού σχεδιασμού στα δίκτυα για την επίτευξη των στόχων στην υπεράκτια αιολική ενέργεια κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ηνωμένο βασίλειο έχει τη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική δυναμικότητα από οποιοδήποτε άλλο έθνος, με σχεδόν 11 GW να παράγονται από σχεδόν 35 GW στον κόσμο.

Μετά την Ωκεανία, η Ευρώπη είναι μία από τις κορυφαίες περιοχές στην ανάπτυξη και χρήση ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο, αντιπροσωπεύοντας το 16,1% του ενεργειακού μείγματος. Η Ισπανία είναι μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες στην ανάπτυξη τεχνολογίας αιολικής ενέργειας, όπου σχεδόν 2 στις 10 TWh παράγονται σε ισπανικά αιολικά πάρκα, σύμφωνα με στοιχεία της Ember που δημοσιεύθηκαν στην τέταρτη έκδοση της Global Electricity Review. Η αύξηση της αιολικής και ηλιακής παραγωγής το 2022 κάλυψε το εντυπωσιακό 80% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Παρά την παγκόσμια κρίση φυσικού αερίου και τους φόβους για επιστροφή στον άνθρακα, αυτή η αύξηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας περιόρισε την αύξηση της παραγωγής άνθρακα.