Θ. Ρούσσος: Το μέλλον είναι στο net metering – Να συντομεύσει ο χρόνος σύνδεσης των έργων

Θ. Ρούσσος: Το μέλλον είναι στο net metering – Να συντομεύσει ο χρόνος σύνδεσης των έργων
Δευτέρα, 08/05/2023 - 06:40

Μετά από μια μεγάλη περίοδο που στιγμάτισε την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας πλέον υπάρχουν οι προοπτικές για επενδύσεις.

Υπάρχουν όμως και εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως η ανάπτυξη του δικτύου. Όπως αναφέρει στο iEnergeia.gr o κ. Θεόδωρος Ρούσσος, πρόεδρος στην εταιρία ΠΡΟΦΙΛΟΔΟΜΗ «μας ενδιαφέρει να υπάρχει μια ροή στην αγορά των φωτοβολταϊκών» και τονίζει την ανάγκη να λυθούν τα προβλήματα στο δίκτυο. Επισημαίνει πως «από το 2012 και για περίπου οκτώ χρόνια πέρα από κάποια net metering, κάποια μικρά έργα και κάποιες ανακατασκευές υφιστάμενων έργων δεν υπήρχε καμιά ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αυτό το διάστημα δουλεύαμε με εξαγωγές. Κάναμε πάρα πολλά έργα στην Κύπρο, στη Μάλτα, στη Γερμανία, στη Βουλγαρία, και στη Ρουμανία. Τα έργα που κατασκευάζονται σήμερα στην Ελλάδα, το 60-70% των βάσεων φωτοβολταϊκών τους, παράγονται στην Ελλάδα, και το υπόλοιπο των βάσεων έρχονται από την Κίνα, από Τουρκία». Η ΠΡΟΦΙΛΟΔΟΜΗ τα τελευταία 3 χρόνια παράγει στην Ελλάδα και παραδίδει βάσεις φωτοβολταϊκών άνω των 350MWp ανά έτος.

Ποια είναι η εκτίμηση σας για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στις στέγες;

Ειδικά για τα μικρά φωτοβολταϊκά οι βάσεις θα είναι 100% ελληνικές γιατί είναι μικρός ο όγκος των υλικών και το κοστολόγιο για να κατασκευαστεί ένα μικρό net metering έτσι κανένας κατασκευαστής δεν τον συμφέρει να εισάγει βάσεις από το εξωτερικό. Πρώτα όμως έπρεπε να ξεκινήσει με net metering η αγορά των φωτοβολταϊκών στις βιομηχανίες, στις στέγες των κτιρίων και μετά να πάει στα χωράφια. Η ανάπτυξη ξεκίνησε ανάποδα. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός πως είναι μια καλή επένδυση το φωτοβολταϊκό. Πλέον υπάρχει ενδιαφέρον για το net metering άσχετα της επιδότησης, γιατί έχει αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας. Υπάρχει και μια αναλογία η επένδυση που θα κάνεις για net metering θα σου κάνει απόσβεση και είναι πολύ σημαντικό για ένα νοικοκυριό να βλέπει αυτό το πράγμα.

Τι άλλαξε τον τελευταίο 1,5 χρόνο της ενεργειακής κρίσης πόσο επηρέασε η αύξηση των υλικών;

Η Ελλάδα δεν παράγει χάλυβα κάνουμε εισαγωγή άρα όταν παίρνουμε και εμείς ακριβή πρώτη ύλη σίγουρα επιβαρύνεται το τελικό προϊόν . Είχαμε έλλειψη χάλυβα όταν στην Ουκρανία που είναι η 2η -3η χώρα σε παραγωγή χάλυβα στην Ευρώπη, με μεγάλη εξαγωγική δυνατότητα τα εργοστάσια της βγήκαν εκτός, λόγω πολέμου. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία, που είναι εξαγωγική χώρα. Ο σεισμός στη γειτονική χώρα επηρέασε τις τιμές χάλυβα, καθώς μείωσε τις εξαγωγές της. Συνολικά η αύξηση στην τιμή των πρώτων υλών από την κρίση την οικονομική που έχει δημιουργηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι 10-15%.

Αυτές οι συνθήκες οδήγησαν σε «πάγωμα» των παραγγελιών;

Υπήρχε μια αναβλητικότητα για έργα των 500kWp – 1MWp , που ήταν να υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα καθώς ανακοινώθηκε παράταση ενός έτους Επίσης, η άνοδος των επιτοκίων στο 5-6% μεταθέτει τις αποσβέσεις με αποτέλεσμα την αναβολή της έναρξης των έργων.

Πόσο εύκολη είναι η τραπεζική ρευστότητα για τις επιχειρήσεις;

Θα δώσω ένα παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή για τα 500αρια που υπέγραψαν σύμβαση με το ΔΑΠΕΠ η σύμβαση αναφέρει σύνδεση σε 18 μήνες. Μέχρι τότε θα πρέπει ο επενδυτής να έχει βάλει την ιδία συμμέτοχή καθώς και να έχει πάρει το δάνειο για να εξοφλήσει την κατασκευή του έργου . Άρα θα έχει ένα πάρκο υλοποιημένο και θα χρειάζεται τουλάχιστον για έξι μήνες να πληρώνεις δόσεις δανείου, χωρίς να έχεις συνδεθεί και μάλιστα με ένα επιτόκιο 5,5-6% που κυμαίνεται σήμερα για τα επιχειρηματικά δάνεια.

thRoussos

Πια επομένως κίνηση στήριξης θα περιμένατε από την πολιτεία;

Αυτό που έκαναν με τα net metering είναι μια πολύ σωστή κίνηση και έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα γιατί βοηθά τα νοικοκυριά για να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα τους. Θα πρέπει να ομαλοποιηθούν οι χρόνοι σύνδεσης των φωτοβολταϊκών πάρκων και Net metering . Είχαν ανακοινώσει από την αρχή του χρόνου ότι θα δέχονται νέες αιτήσεις για 400αρια-500αρια έργα. Η αγορά όμως για μικρά φ/β είναι κλειστή και μόνο μέσω διαγωνισμού μπορούν να δοθούν άδειες. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι τα δίκτυα και οι νέες υποδομές στα δίκτυα χρειάζονται χρόνια για να γίνουν.

Ποιο είναι το προφίλ των εταιρειών στην Ελλάδα που ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκα;

Το προηγούμενο διάστημα τα περισσότερα συστήματα συνδέονταν σε χωράφια, το τελευταίο 1,5 μήνα έχει ξεκινήσει μια γκάμα πελατών που είναι εργοστάσια που έχουν μεγάλες καταναλώσεις, όπως οι μονάδες παραγωγής τροφίμων. Θα υπάρχει όμως ενδιαφέρον και πάλι για τα αγροτικά, για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής.

Η εταιρεία ΠΡΟΦΙΛΟΔΟΜΗ δραστηριοποιείται από το 2000 στον Βόλο και εξειδικεύεται από το 2008 στις βάσεις φωτοβολταϊκών, ενώ από το 2012 και μετά το 90% του τζίρου της είναι εξαγωγικού χαρακτήρα. Τα τελευταία 3-4 χρόνια η εταιρία έχει κατασκευάσει βάσεις για πάνω 1,5 GW έργα ανά τον κόσμο.