Στην Κεντρική Μακεδονία οι περισσότερες ενεργειακές κοινότητες

Στην Κεντρική Μακεδονία οι περισσότερες ενεργειακές κοινότητες
Δευτέρα, 27/03/2023 - 06:30

Στη δεύτερη θέση με τα περισσότερα έργα βρίσκεται η Θεσσαλία (198.9 MW), η οποία είναι πέμπτη στο πλήθος ενεργειακών κοινοτήτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα έργα ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες (243.6 MW), σύμφωνα με στοιχεία του Green Tank το οποίο δημιούργησε έναν διαδικτυακό χώρο στον οποίο καταγράφονται στοιχεία για τις ενεργειακές κοινότητες. Τον Νοέμβριο 2022 οι ενεργές Ενεργειακές Κοινότητες στο σύνολο της επικράτειας ήταν 1,406.

Στη δεύτερη θέση με τα περισσότερα έργα βρίσκεται η Θεσσαλία (198.9 MW), η οποία είναι πέμπτη στο πλήθος ενεργειακών κοινοτήτων, και ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (104.7 MW), η Στερεά Ελλάδα (67.2 MW) και η Δυτική Μακεδονία (63 MW) οι οποίες βρίσκονται αντίστοιχα στην έκτη, έβδομη και δεύτερη θέση όσον αφορά το πλήθος των ενεργειακών κοινοτήτων.

Το Παρατηρητήριο Ενεργειακών Κοινοτήτων του Green Tank αναφέρει μεταξύ άλλων πως το «49% των αιτήσεων σύνδεσης έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από ΕΚοιν (72 σε σύνολο 147) απορρίφθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ λόγω αδυναμίας σύνδεσης και 12.2% ακυρώθηκε (18 αιτήσεις)». Επίσης, σημειώθηκε αύξηση 62.5% στο πλήθος των αιτήσεων έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού συνολικά, δηλαδή από Ενεργειακές Κοινότητες και άλλους φορείς (όπως αγρότες, νομικά πρόσωπα κ.ά.). Ακόμα αυξήθηκαν κατά 157% οι αιτήσεις αυτοπαραγωγής μέσω του μηχανισμού του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), δηλαδή της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεμονωμένα από πολίτες και επιχειρήσεις.

«Το ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών για σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων δεν ταυτίζεται με τη δυνατότητά τους να υλοποιήσουν έργα, καθώς οι Περιφέρειες με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ έργων ΕΚοιν δεν συμπίπτουν με αυτές όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ΕΚοιν..Αύξηση 425% στα αιτήματα για σύνδεση έργων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από ΕΚοιν στην επικράτεια (Νοε 2021 – Νοε 2022). Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση οδήγησε τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες στη χρήση των ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, είτε μέσα από την αυτοπαραγωγή σε ατομικό επίπεδο (ενεργειακός συμψηφισμός – εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός) είτε μέσα από τη συλλογική αυτοπαραγωγή (εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός από Ενεργειακές Κοινότητες)», αναφέρει το Green Tank.