Η Ευρώπη βλέπει την Αφρική ως κύριο εταίρο για την πράσινη οικονομία υδρογόνου

Η Ευρώπη βλέπει την Αφρική ως κύριο εταίρο για την πράσινη οικονομία υδρογόνου
Πέμπτη, 23/03/2023 - 06:15

Η συνολική χωρητικότητα αγωγών ηλεκτρολυτών της Αφρικής που έχει ανακοινωθεί έχει φτάσει τα 114 γιγαβάτ (GW), με το 61% αυτής να συνδέεται με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, σύμφωνα με ανάλυση της Rystad Energy.

Η εν λόγω αφρικανική περιοχή διαθέτει έναν ανακοινωμένο αγωγό ηλεκτρολυτών περίπου 70 GW, με τη Μαυριτανία να καλύπτει το 50% του συνόλου, ακολουθούμενη από τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια. Η υποσαχάρια Αφρική κατέχει μια εξαιρετικά στρατηγική θέση για την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης πράσινης οικονομίας υδρογόνου, καθώς η Νότια Αφρική διαθέτει περίπου το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων μετάλλων της ομάδας του λευκόχρυσου, τα οποία είναι κρίσιμα για την παραγωγή ηλεκτρολυτών με μεμβράνη πολυμερούς ηλεκτρολύτη (PEM).

Το σημαντικότερο εμπόδιο για την κατασκευή αυτών των μεγαλεπήβολων έργων και των σχετικών υποδομών θα είναι οι επενδύσεις. Σύμφωνα με την έρευνα της Rystad Energy, μόλις 13 μεγαβάτ (MW) από τα προγραμματισμένα 114 GW έχουν φτάσει σε τελική επενδυτική απόφαση μέχρι σήμερα. Η πρόσβαση της ηπείρου σε γη, το χαμηλό εργατικό κόστος και το δυναμικό ανανεώσιμης ενέργειας έχουν προσελκύσει την προσοχή από πιο μακριά, με τη Γερμανία να υπογράφει συμφωνίες απορρόφησης με τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική. Η Νορβηγία υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση, παρέχοντας χρηματοδότηση ύψους 8 εκατ. δολαρίων στη Scatec, μια νορβηγική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου στην Αίγυπτο.

Αυτές οι αρχικές κινήσεις πρόκειται να επιταχυνθούν καθώς η Ευρώπη παλεύει με τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και αναζητά νέους εταίρους. Μέρος του πράσινου βιομηχανικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυκλοφόρησε πρόσφατα επιδιώκει να προωθήσει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινου υδρογόνου σε ολόκληρη την Αφρική, με στόχο τη σύναψη βιώσιμων συμφωνιών διευκόλυνσης των επενδύσεων για την προσέλκυση και την επέκταση των περιφερειακών επενδύσεων.

Μόνο η Γερμανία σκοπεύει να εισάγει το 50% έως 70% του υδρογόνου της για να τροφοδοτήσει την εγχώρια ζήτησή της έως το 2030, με μεγάλο μέρος του να προέρχεται από την Αφρική. Με σχέδια για την κατασκευή 17 GW έως 21 GW έτοιμων για υδρογόνο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου έως το 2030, η δέσμευση της Γερμανίας στην πράσινη οικονομία του υδρογόνου είναι σημαντική. Για τη διευκόλυνση των εισαγωγών, η Γερμανία εγκαινίασε πρόσφατα ένα πρόγραμμα δημοπρασιών ύψους 900 εκατ. ευρώ (957 εκατ. δολάρια) με την ονομασία H2Global, εξασφαλίζοντας εγγυήσεις αγοράς αποκλειστικά για παραγωγούς υδρογόνου εκτός Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Rystad Energy, τα αφρικανικά κράτη βρίσκονται επί του παρόντος στην καλύτερη θέση για την προμήθεια πράσινου υδρογόνου στις ποσότητες που απαιτεί η Ευρώπη.

«Η παγκόσμια πράσινη οικονομία του υδρογόνου αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, με την Αφρική και την Ευρώπη να γίνονται δυναμικός μοχλός παραγωγής και χρήσης. Τα απαράμιλλα αποθέματα ορυκτών της Αφρικής είναι κρίσιμα για την παραγωγή ηλεκτρολυτών και το φανταστικό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της περιοχής σε συνδυασμό με τους τεράστιους στόχους παραγωγής και εισαγωγών της Ευρώπης δεν θα αλλάξουν απλώς τις ενεργειακές ροές, αλλά θα τις δημιουργήσουν εκ νέου», λέει ο Ράγιεφ Πάντεϊ, αναλυτής καθαρής τεχνολογίας της Rystad Energy

Αίγυπτος και Μαρόκο

Σύμφωνα με έρευνα της Rystad Energy, έχουν ανακοινωθεί συνολικά 52 έργα πράσινου υδρογόνου στην Αφρική. Η καμπύλη παραγωγής παρουσιάζει απότομη αύξηση μετά το 2025, όταν τα έργα αυτά αρχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή και φτάνουν τα 7,2 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του 2035. Τα περισσότερα από τα έργα που έχουν ανακοινωθεί θα παράγουν αμμωνία ως τελικό προϊόν για εξαγωγή στην Ευρώπη.

Η μοναδική γεωγραφική θέση της Αιγύπτου στο σταυροδρόμι της Αφρικής, της Ευρώπης και της Ασίας, καθώς και ο έλεγχος της διώρυγας του Σουέζ, τοποθετούν τη χώρα σε στρατηγική θέση για να γίνει παγκόσμιος κόμβος πράσινης ενέργειας.

Με 21 έργα στο στάδιο της προετοιμασίας, η Αίγυπτος βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τις χώρες παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Αφρική. Η Scatec συνήψε συμφωνία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη μιας μονάδας πράσινης αμμωνίας που θα παράγει έως και 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως (tpa), η οποία θα εξάγεται κυρίως στις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές. Ένα άλλο έργο που αναζητά εξαγωγική αγορά στην Ευρώπη είναι το έργο Masdar Ain-Sokhna, το οποίο θα αναπτυχθεί από τη Masdar και τον όμιλο Hassan Allam Holding Group με τη χρήση μονάδας ηλεκτρολύτη 4 GW στην SCZONE [οικονομική ζώνη της διώρυγας του Σουέζ], η οποία θα παράγει 2,3 εκατομμύρια τόνους αμμωνίας ετησίως.

Ομοίως, η Globeleq ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει έργο ηλεκτρολύτη 3,6 GW στην SCZONE, παράγοντας αμμωνία για εξαγωγή στην Ευρώπη και την Ασία. Άλλα σημαντικά έργα πράσινου υδρογόνου είναι το έργο πράσινης αμμωνίας της ACME (400.000 tpa), το έργο Fortescue-Egypt-gH2 (300.000 tpa) και το έργο SCZONE-ReNew Power (200.000 tpa).

Το έργο Amun του Μαρόκου, με ετήσια δυναμικότητα υδρογόνου 900.000 tpa, το οποίο αναπτύχθηκε από την CWP Global μαζί με τη βορειοαμερικανική εταιρεία EPC Bechtel, είναι το μεγαλύτερο στο Μαρόκο. Το έργο Guelmim-Oued Nour, που ανακοινώθηκε από την Total Eren, θα είναι ικανό να παράγει 710.000 τόνους ετησίως πράσινου υδρογόνου. Άλλα έργα που συμβάλλουν στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου στο Μαρόκο περιλαμβάνουν το έργο Hevo Ammonia Morocco (31.000 tpa), το έργο Masen Green Hydrogen (8.400 tpa) και το έργο Ben Guerir (125 tpa).

Μαυριτανία

Η γεωγραφική εγγύτητα με το λιμένα βαθέων υδάτων της Μαυριτανίας Nouadhibou και η μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά εξαγωγών καθιστούν το έργο του πράσινου υδρογόνου στη Μαυριτανία δυνητικά πολύ προσοδοφόρο.

Στη δυναμικότητα του αγωγού της Μαυριτανίας συμβάλλουν το έργο Aman (με παραγωγή 1,7 εκατ. τόνους ετησίως), το έργο Nour Electrolyzer (1,2 εκατ. τόνους ετησίως) και το έργο πράσινου υδρογόνου Masdar-Infinity-Conjuncta (1,36 εκατ. τόνους ετησίως). Το έργο πράσινου υδρογόνου Aman αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναπτύσσεται από την CWP Global και είναι το μεγαλύτερο έργο πράσινου υδρογόνου στην Αφρική. Θα έχει δυναμικότητα ηλεκτρολύτη 15 GW, που θα τροφοδοτείται από 30 GW συνδυασμένης ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Το έργο Nour που αναπτύσσεται από τον μεταβατικό ενεργειακό όμιλο Chariot Limited με επίκεντρο την Αφρική και την Total Eren είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έργο πράσινου υδρογόνου στη Μαυριτανία, με δυνατότητα ηλεκτρολύσεως έως και 10 GW. Το έργο πράσινου υδρογόνου Masdar-Infinity-Conjuncta, προϋπολογισμού 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένει να παράγει 8 εκατομμύρια τόνους ετησίως παραγώγων υδρογόνου χρησιμοποιώντας δυναμικότητα ηλεκτρολύτη 10 GW.

Το έργο θα έχει ισχυρή σύνδεση με τη Γερμανία τόσο ως πάροχος τεχνολογίας όσο και ως δυνητικός προμηθευτής. Ωστόσο, δεδομένου του μεγέθους τους, εάν κάποιο από αυτά τα έργα καθυστερήσει, ο στόχος της Μαυριτανίας μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Επίσης, η Socieetee Nationale Industrielle et Mianieere της Μαυριτανίας υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την ArcelorMittal για τη δημιουργία μονάδας παλετοποίησης και μονάδας παραγωγής άμεσα αναγόμενου σιδήρου (DRI) στη χώρα για την παραγωγή 2,5 εκατ. τόνων πράσινου χάλυβα ετησίως.

Ναμίμπια

Με τα έργα Tsau Khaeb 3-GW και Tumoneni 2,5-GW που ανακοινώθηκαν, η Ναμίμπια κερδίζει δυναμική στην πράσινη οικονομία του υδρογόνου. Η Hyphen Hydrogen Energy θα αναπτύξει το Tsau Khaeb, στοχεύοντας σε σταδιακή παραγωγή περίπου 300.000 τόνων ετησίως με εκτιμώμενη επένδυση 9,4 δισ. δολαρίων. Οι απαραίτητες διαδικασίες σκοπιμότητας, μηχανικής και αδειοδότησης βρίσκονται σε εξέλιξη, με την ελπίδα να καταστεί δυνατή η έναρξη της κατασκευής τον Ιανουάριο του 2025 και η θέση σε λειτουργία της πρώτης φάσης αναμένεται μέχρι το τέλος του 2026.

Το έργο Daures Green Hydrogen Village ισχύος 42 MW εξασφάλισε επιχορήγηση ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων από το γερμανικό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας για την υλοποίηση πιλοτικού έργου σε διάστημα 18 μηνών.

Επίσης, ο γαλλικός ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας HDF Energy στοχεύει στην κατασκευή του έργου Swakopmund 50-MW - το πρώτο ολοκληρωμένο έργο ηλιακού υδρογόνου στην Αφρική. Η κατασκευάστρια εταιρεία ανέθεσε στην SLR Environmental Consulting το έργο της εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η Ναμίμπια στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη τριών κοιλάδων υδρογόνου που θα βρίσκονται στο Kharas, στο λιμάνι Walvis Bay και στο Kunene, αντίστοιχα, όπου στόχος είναι η παραγωγή πράσινης αμμωνίας ως τελικό προϊόν για εξαγωγή.

Τζιμπουτί, Νότια Αφρική και άλλες

Το Τζιμπουτί διαθέτει καλούς ηλιακούς, αιολικούς και γεωθερμικούς πόρους. Η CWP Global υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη ενός κόμβου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινου υδρογόνου ισχύος 10 GW. Με το έργο αυτό, η CWP Global γίνεται ο μεγαλύτερος προγραμματιστής στην Αφρική . Η Fortescue Future Industries υπέγραψε επίσης συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τζιμπουτί για τη διεξαγωγή μελετών σχετικά με την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου σε δύο περιοχές - μία στο βόρειο Γκουμπέτ και μία στο Ομπόκ.

Στη Νότια Αφρική, τα έργα που επικεντρώνονται στο βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο (SAF) προσελκύουν σημαντική προσοχή. Η Sasol και μια κοινοπραξία αποτελούμενη από τις Linde, Enertrag και Navitas Holdings συνεργάστηκαν για την παραγωγή SAF με την υποστήριξη της πλατφόρμας δημοπρασιών H2Global της γερμανικής κυβέρνησης. Η Sasol διερευνά μια μελέτη σκοπιμότητας στο εργοστάσιο Secunda Synfuel και ευκαιρίες για πιθανή εξαγωγή στη Γερμανία.

Η Hive Hydrogen ανακοίνωσε ένα εργοστάσιο πράσινης αμμωνίας αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 780.000 τόνων ετησίως, με αποκλειστική παροχή ενέργειας στην ειδική οικονομική ζώνη Coega δίπλα στο λιμάνι Ngqura. Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης επιχορήγηση ύψους 15 εκατ. ευρώ για την εταιρεία χημικών προϊόντων Linde για τη χρηματοδότηση του έργου HySHiFT για ανανεώσιμο υδρογόνο στην Mpumalanga, το οποίο επιδιώκεται σε συνεργασία με τη Sasol, την Enertrag και την Hydrogen Energy. Οι εταιρείες σχεδιάζουν να κατασκευάσουν μια εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρονικής κεροζίνης χρησιμοποιώντας μια μονάδα ηλεκτρολύτη ισχύος 200 MW.

Άλλες υποσαχάριες χώρες έχουν επίσης ανακοινώσει έργα πράσινου υδρογόνου, όπως η εγκατάσταση πράσινης αμμωνίας 300 MW της Αγκόλα που αναπτύσσεται από τη Sonangol και θα εξάγει περίπου 280.000 τόνους πράσινης αμμωνίας ετησίως στη Γερμανία, και η εγκατάσταση πράσινης αμμωνίας και πράσινων λιπασμάτων 300 MW της Κένυας που τροφοδοτείται από την υπάρχουσα γεωθερμική ενέργεια.