IRENA: Ιδιαίτερα επωφελής για τα νησιά η παραγωγή πράσινου υδρογόνου με γεωθερμία

IRENA: Ιδιαίτερα επωφελής για τα νησιά η παραγωγή πράσινου υδρογόνου με γεωθερμία
Σάββατο, 25/02/2023 - 06:00

Η τεχνολογία γεωθερμικής ενέργειας έχει εξελιχθεί σε τομείς εκτός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και συμπεριλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών στον ενεργειακό τομέα, βιώσιμης θέρμανσης και ψύξης.

Η γεωθερμική ενέργεια μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών – τόσο για ηλεκτρική ενέργεια όσο και για θέρμανση και ψύξη διαπιστώνει σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(IRENA) με τίτλο: «Geothermal market and technology assessment».

Η τεχνολογία γεωθερμικής ενέργειας έχει εξελιχθεί σε τομείς εκτός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και συμπεριλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών στον ενεργειακό τομέα, βιώσιμης θέρμανσης και ψύξης. Μέχρι στιγμής, η γεωθερμική ενέργεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τρέχει με ρυθμό περίπου 3,5% ετησίως, φτάνοντας σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 15,96 GW ηλεκτρικής ενέργειας το 2021. Η γεωθερμία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόλις το 0,5% της εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχει αξιόπιστη παραγωγή με υψηλή απόδοση των εγκαταστάσεων, χαμηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και μικρό οικολογικό αποτύπωμα. «Είναι μια βιώσιμη πηγή μακράς διαρκείας όταν γίνεται σωστή διαχείριση. Ως πηγή θερμότητας, η γεωθερμία μπορεί να επεκταθεί, έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας, προσφέρει αυξημένη απόδοση (παρέχοντας απευθείας θερμότητα) και μειώνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Και εδώ, μπορεί να προσφέρει μια μακροχρόνια πηγή βιώσιμης θερμότητας», αναφέρει η έκθεση.

Η γεωθερμική ενέργεια παρέχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερες από 30 χώρες. Σε ορισμένες χώρες (Ινδονησία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες) οι γεωθερμικές μονάδες λειτουργούν εδώ και δεκαετίες. Άλλα κράτη (συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Χιλής, της Κολομβίας, της Κροατίας, της Ονδούρας και της Ουγγαρίας) μόλις πρόσφατα άρχισαν να παράγουν γεωθερμική ηλεκτρική ενέργεια. Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ είναι η Ασία και η Ωκεανία (5,9 GWe ), η Βόρεια Αμερική (3,7 GWe ). Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Τουρκία είναι ο ηγέτης στη γεωθερμική θέρμανση και ψύξη, με εγκατεστημένα έργα ισχύος 3.488 MWth. Υπάρχουν πολλές άλλες χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που χρησιμοποιούν γεωθερμική θερμότητα, για παράδειγμα, η Σλοβενία με 31 τοποθεσίες και η Ελλάδα με 25 τοποθεσίες (συνολική εγκατεστημένη ισχύς 259 MWth) όπου χρησιμοποιείται κυρίως για θέρμανση θερμοκηπίου και μερική ατομική θέρμανση χώρων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χρήση της γεωθερμικής ενέργειας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου έχει μεγάλες δυνατότητες, καθώς η γεωθερμία παρέχει σταθερή ηλεκτρική και θερμική ισχύ και αυξημένη απόδοση. Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου από υπάρχουσες γεωθερμικές μονάδες θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελής σε αγορές με περιορισμένη ανάπτυξη και ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια ή σε μικρές νησιωτικές αγορές. Η ανάπτυξη μικρής κλίμακας παραγωγής υδρογόνου για χρήση στην τοπική αγορά μπορεί να είναι σχετικά εύκολη. Η μαζική ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου με χρήση γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις (συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης τεχνολογικής ανάπτυξης και της ανάγκης μεταφοράς του υδρογόνου στις εγκαταστάσεις της παγκόσμιας αγοράς), οι οποίες σε ορισμένες χώρες ή περιοχές ενδέχεται να απαιτούν σημαντικό συντονισμό, σχεδιασμό και επενδύσεις, αναφέρει ο οργανισμός.