Εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών σκαφών στις προβλήτες για την Μαρίνα Φλοίσβου

Εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών σκαφών στις προβλήτες για την Μαρίνα Φλοίσβου
Τετάρτη, 04/01/2023 - 06:59

Η Μαρίνα Φλοίσβου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης υπερπολλαπλασιάζοντας τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ενώ προχωράει στην εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών σκαφών στις προβλήτες.

Από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η ηλεκτρική ενέργεια που προμηθεύεται η Μαρίνα Φλοίσβου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πλήρως εξαλειφθεί (0 tn CO2).

Παράλληλα, τα 25 στρέμματα πρασίνου που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της μαρίνας, έχουν ως αποτέλεσμα την απορρόφηση άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Συγκεκριμένα, το 2021 απορροφήθηκαν 81 tnCO2.

Στο μεταξύ η Μαρίνα Φλοίσβου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης υπερπολλαπλασιάζοντας τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ενώ προχωράει στην εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών σκαφών στις προβλήτες.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την 4η ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης ενώ όπως δήλωσε στο iEnergeia ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina Α.Ε., Σταύρος Κατσικάδης: «Η ενεργειακή κρίση και η ανθρώπινη οδύνη ως συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αμέσως μετά την υγειονομική κρίση του covid-19, έχουν σφραγίσει το συμπέρασμα ότι ζούμε σε εποχές παρατεταμένης αβεβαιότητας με απρόβλεπτα και γεωπολιτική αστάθεια.

Όταν λοιπόν μιλούμε για βιωσιμότητα και αειφορία δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε σε ένα μακρόχρονο πλάνο με σταθερή στρατηγική και αμετάβλητους στόχους. Είναι μάλλον προτιμότερο και πιο ρεαλιστικό να βαδίζουμε με πίστη στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και η ορθή εταιρική διακυβέρνηση, αναθεωρώντας όποτε απαιτείται τη στρατηγική και τους βραχυ-μεσοπρόθεσμους στόχους.

Η Μαρίνα Φλοίσβου κρατά σταθερές τις κύριες πολιτικές της για το περιβάλλον, την κοινωνία και την ποιοτική διαχείριση προσαρμόζοντας με ευελιξία τους στόχους της στις συνθήκες των καιρών.

Οι ενεργειακές απαιτήσεις, οι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, η οικονομία, η ανταγωνιστικότητα στην αγορά και οι ανάγκες εκπαίδευσης είναι ορισμένοι βασικοί παράμετροι που αξιολογούνται σε ετήσια τουλάχιστον βάση, ώστε να καθορίζονται η στρατηγική και το πρόγραμμα δράσεων της μαρίνας με σκοπό τη συνεχή βελτίωση και την προσήλωση στην πορεία της αειφόρου ανάπτυξης».

Κατανάλωση ενέργειας

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 ανήλθε στις 1.464 ΜWh παρουσιάζοντας μία μικρή αύξηση σε σχέση με το 2020, κατά 4,3%, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας στους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από τους επισκέπτες της μαρίνας.
Επιπλέον, σημειώθηκε αύξηση των συνολικών εκπομπών - που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος - κατά περίπου 40% που σημειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των «άλλων έμμεσων εκπομπών» και ειδικότερα στην αύξηση που σημειώθηκε στην κατανάλωση καυσίμων των ελλιμενισμένων σκαφών, η οποία αποτελεί και την κύρια πηγή εκπομπών. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η αύξηση που σημειώνεται προκαλείται από μια πηγή που δεν μπορεί να ελέγξει άμεσα η Μαρίνα Φλοίσβου.

Μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας

Με στόχο τη χρήση νέων τεχνολογιών για την ακριβέστερη παρακολούθηση των καταναλώσεων, τον αποδοτικότερο έλεγχο του εξοπλισμού και τη μείωση των απωλειών, η μαρίνα έχει εγκαταστήσει σύστημα τηλεμέτρησης από το 2020. Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος καταγράφονται ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο οι καταναλώσεις των μετρητών των σκαφών, δίνοντας τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και ενημέρωσης για τυχόν βλάβες και δυσλειτουργίες.
Επιπρόσθετα, προκειμένου να μειώσει τις απώλειες ενέργειας στο δίκτυό της, η εταιρεία προχώρησε σε ενεργειακό έλεγχο όλης της εγκατάστασης και σε περαιτέρω έλεγχο των μετασχηματιστών της. Ως αποτέλεσμα των μέτρων που η εταιρεία έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια, έχει επιτευχθεί συνολική εξοικονόμηση ενέργειας κατά 7,9% την τελευταία πενταετία.

Αντίστοιχα, χάρη στην εγκατάσταση και χρήση ταχυθερμαντήρων για την παραγωγή ζεστού νερού στα κοινόχρηστα WC, καθώς και της τοποθέτησης ηλιακών συλλεκτών, επιτεύχθηκε σημαντική μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ συνολικά από το 2017 μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί μείωση κατά 62%.

Συλλέγονται περίπου 500 κιλά μικροπλαστικών και μικροινών σε ένα έτος

Με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, η Μαρίνα Φλοίσβου συμμετέχει στο πρόγραμμα LifeGate PlasticLess που στοχεύει στη μείωση των μικροπλαστικών στη θάλασσα με τη χρήση του Seabin. Πρόκειται για ένα καλάθι που επιπλέει στο νερό και έχει τη δυνατότητα να συλλέγει περίπου 1,5 κιλό αποβλήτων την ημέρα.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 500 κιλά αποβλήτων σε ένα έτος και περιλαμβάνει μικροπλαστικά διαμέτρου από 2 έως 5 mm και μικροίνες που ξεκινούν από 0,3 mm. Η συσκευή μπορεί επίσης να συγκρατήσει απόβλητα που καταλήγουν στη θάλασσα, όπως γόπες από τσιγάρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα παραπάνω απόβλητα δεν μπορούν να περισυλλεγούν με άλλα μέσα.

Το 2021, η Μαρίνα Φλοίσβου προχώρησε στην απόκτηση ενός επιπλέον Seabin, γεγονός που της επιτρέπει τη συλλογή της διπλάσιας ποσότητας αποβλήτων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.