Η αργή και πολύπλοκη αδειοδότηση εμποδίζει την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων

Η αργή και πολύπλοκη αδειοδότηση εμποδίζει την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων
Παρασκευή, 18/11/2022 - 06:48

Σχεδόν κανένα κράτος στην Ε.Ε. δεν τηρεί τις προθεσμίες αδειοδότησης.

Η αιολική ενέργεια καλύπτει ήδη το 15% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, σύμφωνα με την Wind Europe, και το ποσοστό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το 2050. Είναι ήδη 31% στην Ιρλανδία και 44% στη Δανία.

Το μεγαλύτερο μέρος της υπάρχουσας αιολικής δυναμικότητας είναι στην ξηρά, αλλά οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη επενδύουν τώρα δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη και την επίσπευση πολλών υπεράκτιων αιολικών έργων, τα οποία θεωρούνται βασικά για μεγάλης κλίμακας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο μέλλον.

Επιπλέον, αναλυτές διαπιστώνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 806,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κατανεμημένη μέσω εθνικών σχεδίων, αυτή η χρηματοδότηση στοχεύει να βοηθήσει την Ευρώπη να ανακάμψει από την πανδημία και να διατηρήσει την οικονομία και την κοινωνία της, με βασικό στόχο τη βιώσιμη, καθαρή ενέργεια. Η WindEurope διοργάνωσε μια συζήτηση για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αίγυπτο στο πλαίσιο της COP 27.

Η ΕΕ θέλει το συνολικό ποσοστό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια να είναι 43% έως το 2030. Αυτό σημαίνει αύξηση της δυναμικότητας αιολικής ενέργειας από 190 GW σήμερα σε 510 GW έως το 2030. Η αιολική ενέργεια είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική ως προς το κόστος, αλλά η αδειοδότηση σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης παραμένει το κύριο ζήτημα. Η αργή και πολύπλοκη αδειοδότηση εμποδίζει την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων καθυστερώντας την ενεργειακή μετάβαση. Για την αιολική ενέργεια, ο στόχος των 510 GW σημαίνει ότι η Ευρώπη χρειάζεται να κατασκευάζει 39 GW νέων αιολικών πάρκων κάθε χρόνο έως το 2030. Σχεδόν κανένα κράτος μέλος δεν τηρεί τις προθεσμίες για τις διαδικασίες αδειοδότησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τώρα έκτακτα μέτρα για την απλούστευση και την επιτάχυνση της αδειοδότησης.