Κώστας Σκρέκας: Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ως μερίδιο αγοράς θα υπερβούν το 40% το 2022

Κώστας Σκρέκας: Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ως μερίδιο αγοράς θα υπερβούν το 40% το 2022
Τετάρτη, 19/10/2022 - 13:30

Τί είπαν ο Κώστας Σκρέκας, η Νατάσα Πηλείδου, ο Γιάννης Μανιάτης και ο Tristan Aspray, στο 18th Annual Cyprus Summit NAVIGATING THE CRISIS THROUGH MASTERY AND INCLUSIVENESS που ολοκληρώνεται σήμερα στην Κύπρο.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ως μερίδιο αγοράς θα υπερβούν το 40% το 2022 και ίσως φτάσουν το 60% τα επόμενα 3 χρόνια. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο 18th Annual Cyprus Summit NAVIGATING THE CRISIS THROUGH MASTERY AND INCLUSIVENESS που ολοκληρώνεται σήμερα στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα οι ομιλητές ανέφεραν:

  • Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας

«Η Ελλάδα ήταν πάντα παράγοντας σταθερότητας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και η σημερινή κυβέρνηση έχει ενεργά προωθήσει καίρια έργα υποδομών στην περιοχή με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών και την πράσινη μετάβαση» είναι το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κωνσταντίνος Σκρέκας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αλλά και Ελλάδας- Αιγύπτου.

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι φέτος στην Ελλάδα το μερίδιο του LNG στις εισαγωγές αερίου έχει υπερβεί το 43% και το μερίδιο του ρωσικού αερίου έχει μειωθεί στο 35%, με τον TAP να αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν το 20%. Επιπλέον, η χώρα έχει εξαγάγει περισσότερα από 2 bcm φυσικό αέριο έναντι 0,7 bcm το 2021, «επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και ανταποκρινόμενη στα σινιάλα της αγοράς». Αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σημείωσε ότι ως μερίδιο αγοράς θα υπερβούν το 40% το 2022 και ίσως φτάσουν το 60% τα επόμενα 3 χρόνια.

Ο ίδιος επανέλαβε την αξίωση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου (TTF), όπως αυτές διαμορφώνονται στον μεγαλύτερο κόμβο εμπορίας αερίου στην Ολλανδία.

  • Νατάσα Πηλείδη, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου

«H ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού μας εφοδιασμού, η άρση της ενεργειακής μας απομόνωσης και η λειτουργία της ανταγωνιστικής εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού και της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου» είναι οι κεντρικοί στόχοι της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου όπως τους παρέθεσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδη.

«Χρησιμοποιώντας εθνικούς πόρους, αλλά και έχοντας εξασφαλίσει γύρω στα €374 εκατομμύρια από ευρωπαϊκά κονδύλια, προωθούμε στοχευμένα τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας. Περίπου το 40% των κονδυλίων που έχουν προϋπολογιστεί για το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος – το Αύριο», προορίζονται για τη μετάβαση της χώρας στην πράσινη και κυκλική οικονομία, με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε να αφορούν στη χρήση ΑΠΕ, στην προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, στην εισαγωγή της πράσινης φορολογίας, στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στη διευκόλυνση των ενεργειακών ανακαινίσεων στα κτήρια και στην επιτάχυνση της ηλεκτρικής κινητικότητας», σημείωσε η κ. Πηλείδη.

Η ίδια αναφέρθηκε στην έναρξη των εργασιών για το σκέλος Κύπρου – Κρήτης του “EuroAsia Interconnector”: «Μετά από χρόνια δουλειάς και στενής συνεργασίας Κράτους και Φορέα Υλοποίησης, ξεκινά η υλοποίηση του εμβληματικού έργου που, το πρώτο εξάμηνο του 2028, αναμένεται να συνδέσει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και να τερματίσει, επιτέλους, την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου».

  • Γιάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας

«Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για μια περιοχή που μπορεί να δώσει σημαντικά κοιτάσματα στην Ευρώπη, η οποία έχει τεράστια ανάγκη για φυσικό αέριο», τόνισε ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία θα προστατεύει και θα αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της περιοχής.

Ο ίδιος στάθηκε στη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, έκανε λόγο για συνεργασίες οι οποίες δεν κινούνται εναντίον κανενός τρίτου και είναι ανοιχτές σε όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν, αρκεί να σέβονται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

  • Tristan Aspray, Διευθυντής, Frontier Exploration, ExxonMobil Upstream Company

Η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως πηγής ενέργειας –τόσο τοπικά, όσο και περιφερειακά– συνεχίζει να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ιδίως στον τομέα του φυσικού αερίου. Το μήνυμα αυτό έστειλε από το συνέδριο του Economist στη Λευκωσία ο διευθυντής, Frontier Exploration της ExxonMobil Upstream Company Tristan Aspray, ο οποίος αναφέρθηκε σε δύο βασικές προκλήσεις για το σημερινό ενεργειακό τοπίο: α) αυξανόμενες ανάγκες για ενέργεια σε μια φάση που επιχειρείται η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου β) ανεπάρκεια στην πλευρά της προσφοράς ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε τη δραστηριότητα της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά για την Κύπρο αναφέρθηκε στην ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος» στο οικόπεδο 10.