Η γεωθερμία ως μέρος της λύσης στην πορεία της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα

Η γεωθερμία ως μέρος της λύσης στην πορεία της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα
Παρασκευή, 12/08/2022 - 07:11

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα ενέκρινε, ένα γερμανικό πρόγραμμα ύψους 2,98 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της «πράσινης» τηλεθέρμανσης.

Στις αρχές του περασμένου μήνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμίας χαρακτήριζε πλήγμα για την βιομηχανία της γεωθερμίας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εντάξει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στην «ταξινομία της Ε.Ε.», καθώς θα αποτελέσει εμπόδιο για τα γεωθερμικά έργα να διεκδικήσουν στο μέλλον ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ωστόσο, στον τομέα της θέρμανσης καταγράφονται βήματα στην κατεύθυνση απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα ενέκρινε, ένα γερμανικό πρόγραμμα ύψους 2,98 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της «πράσινης» τηλεθέρμανσης.

Αντιστοίχως, η Σλοβακία αναζητεί τοποθεσίες για την ανάπτυξη της γεωθερμίας. Τα έργα γεωθερμίας θεωρούνται ως ένα μέτρο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία. Σύμφωνα με υπολογισμούς το γεωθερμικό δυναμικό της Σλοβακίας φτάνει τα 5.500MW. Εάν αξιοποιηθεί πλήρως, θα μπορούσε να προμηθεύσει χιλιάδες νοικοκυριά με θερμότητα αλλά και ηλεκτρική ενέργεια.

Άλλη μια χώρα που είναι εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο και ψάχνει άλλες λύσεις για την κάλυψη του ενεργειακού της εφοδιασμού είναι η Ουγγαρία, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για το 85% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Η Ουγγαρία διαθέτει ήδη υποδομή τηλεθέρμανσης και παρά το γεγονός πως υπάρχουν γεωθερμικά πεδία δεν έχουν αξιοποιηθεί. Περισσότερα από 650.000 ουγγρικά σπίτια είναι συνδεδεμένα με δίκτυα τηλεθέρμανσης.

Στην Ελλάδα, γίνεται προσπάθεια το τελευταίο διάστημα να αξιοποιηθεί η γεωθερμία. Πριν λίγους μήνες υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τους όρους των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού. Οι περιοχές με αυξημένο γεωθερμικό ενδιαφέρον βρίσκονται από την Ανατολική Μακεδονία έως τη Θράκη. Το ενδιαφέρον εστιάζεται επίσης στην περιοχή νότια της Χίου, αλλά και σε ένα τμήμα στην περιοχή του δέλτα του Νέστου, όπου έχουν γίνει και στο παρελθόν γεωτρήσεις. Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προχωρήσει στην επιλογή στρατηγικού εταίρου με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία σε τέσσερις περιοχές: Β. Λέσβο, Νίσυρο, Μήλο – Κίμωλο – Πολύαιγο και χερσόνησο Μεθάνων.