Κοζάνη: Το «χωριό υδρογόνου» της ΔΕΔΑ θα παρουσιαστεί σε ξένους επενδυτές

Κοζάνη: Το «χωριό υδρογόνου» της ΔΕΔΑ θα παρουσιαστεί σε ξένους επενδυτές
Παρασκευή, 01/07/2022 - 09:03

Το «υδρογονοχωριό» τηςΔΕΔΑβρίσκεται στις50 προτάσειςπου επιλέχθηκαν από Επιστημονική Επιτροπή που εκπροσωπούνfundsμε κύριο αντικείμενο τις επενδύσεις σε υδρογόνο.

Ένα καινοτόμο εγχείρημα προετοιμάζει αυτή την περίοδο η ΔΕΔΑ με την δημιουργία ενός πρότυπου «χωριού» που όλες του οι ενεργειακές ανάγκες καλύπτονται από την χρήση υδρογόνου.

Οδιευθύνων σύμβουλοςτηςΔΕΔΑ Μάριος Τσάκαςπου επιθεωρεί αυτές τις ημέρες τα έργα ΦΑ στην Δυτική Μακεδονία μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕγια το πρότζεκτ εξηγώντας ότι το «χωριό υδρογόνου» μπορεί να αφορά μια γεωγραφική ενότητα που βρίσκεται ακόμη κι ως συνοικία στα όρια ενός δήμου ή μια δημοτικήκοινότηταπου γειτνιάζει με κάποιο μικρό αστικό κέντρο ενώ διευκρίνισε ότι τα πληθυσμιακά του χαρακτηριστικά δεν θα υπερβαίνουν τους 800 κατοίκους.

Εξήγησε ότι δεν θαεπεισέλθεισε κάποια ονοματολογία για την περιοχή, καθότι η τελική απόφαση θα είναι σε συνεργασία με το υπουργείοΑνάπτυξηςπου εποπτεύει τα θέματα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στην περιοχή καθώς και μεάλλους φορείς.

Ο κ.Τσάκαςανέφερε ότι ενώ το εγχείρημα πουξεκίνησεως ένα μικρό και μετρημένο πρότζεκτ ώστε να μπορεί ακόμη και νααυτοχρηματοδοτηθείαπό την εταιρία, φαίνεται ότι«με την καινοτομία που εφαρμόζει και τις τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει έχει κεντρίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον Ενεργειακών funds».

Aποκάλυψε ότι τοπρότζεκτ συμμετείχε με άλλες150προτάσειςυδρογόνου από όλο τον κόσμο σε μια Επιστημονική Επιτροπή που εκπροσωπούνfundsμε κύριο αντικείμενο τις επενδύσεις σε υδρογόνο. Το «υδρογονοχωριό» τηςΔΕΔΑβρίσκεται στις50 προτάσειςπου επιλέχθηκαν από την Επιτροπή και όπως εξήγησε ο κ. Μάριος Τσάκας «την επόμενη βδομάδα η πρότασή μας θα παρουσιαστεί ενώπιον των επενδυτών».

Ανέφερε ότι από τηνστιγμήπου διαπιστώνεται ενδιαφέρον από διάφορους ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς οικονομικούςφορείς για την δουλειά τηςΔΕΔΑ«μπορούμε να επανεξετάσουμε την κλίμακα του έργου αλλά και τους τρόπους χρηματοδότησης του».

Ο ελάχιστος προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί στην περίπτωση της αυτοχρηματοδότησης του έργου είναι τα2,5 εκ € πράγμα που σημαίνειότι με την πιθανή εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και άλλων χρηματοδοτικών σχημάτων τοπρότζεκτμπορεί να ανέλθει σε διαφορετική επενδυτικήκατηγορία.

Τελευταία τροποποίηση στις 01/07/2022 - 14:24