Μετάβαση στην καθαρή ενέργεια από ΗΠΑ και Βρετανία

Μετάβαση στην καθαρή ενέργεια από ΗΠΑ και Βρετανία
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Δευτέρα, 30/05/2022 - 05:00

Ως επιταχυντής εξελίξεων για τη συνεργασία ΗΠΑ και Βρετανία λειτουργεί πλέον η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και η αναταράξεις που προκαλεί στην αγορά ενέργειας σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Κατά τη δεύτερη συνάντηση του Στρατηγικού Ενεργειακού Διαλόγου ΗΠΑ - Βρετανία που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, υπό την προεδρία της Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκρανχομ και του Υπουργού Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Κουάσι Κουαρτένγκ ανακοινώθηκε πως οι δύο πλευρές «εξέτασαν την πρόοδο στην τεχνολογιών καθαρής ενέργειας στις αντίστοιχες οικονομίες τους, εστιάζοντας στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, την πυρηνική ενέργεια και τις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού».

Ο Στρατηγικός Ενεργειακός Διάλογος μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο από Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τζόνσον και ήταν μια κίνηση με στόχο την επαναφορά της συνεργασίας των δύο πλευρών μετά την εποχή Τραμπ, που είχε πλήξει τις ειδικές σχέσεις των ΗΠΑ με παραδοσιακούς συμμάχους τους, λόγω της απομονωτικής στρατηγικής του πρώην Αμερικανού Προέδρου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αμέσως μετά την εκλογή της επιχείρησε να αποκαταστήσει τον συντονισμό των ΗΠΑ με την ΕΕ, αλλά και με χώρες όπως τη Βρετανία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Ο Στρατηγικός Ενεργειακός Διάλογος αποτελεί το κύριο διμερές φόρουμ για την ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας «για την υποστήριξη των κοινών στόχων ενεργειακής ασφάλειας και ανθεκτικότητας των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου». Στο πλαίσιο των συναντήσεων η πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων είχε συναντήσεις και με επιχειρηματίες των δύο χωρών, που αποτελούν ηγέτες του κλάδου της καθαρής ενέργειας στις δύο χώρες.

Μετά το πέρας των συναντήσεων και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησής τους για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών σημειώνοντας με έμφαση «τις αποφάσεις και των δύο κυβερνήσεων να τερματίσουν την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου», ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν για μια ακόμη φορά «να στηρίξουν τις προσπάθειες των Ευρωπαίων εταίρων και συμμάχων να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια ως απάντηση στην εισβολή του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία».

Θα πρέπει να τονιστεί πως η πρωτοβουλία των δύο πλευρών θα έχει και συνέχεια. Πρόθεση και των δύο αποτελεί να εισέλθουν στον Ενεργειακό Διάλογο και άλλες χώρες προκειμένου να πάρει τη μορφή πολυμερούς σχήματος.

Στις δηλώσεις της η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική προσιτότητα και την ανθεκτικότητα. Και ενώ αυτές οι προκλήσεις απαιτούν άμεση δράση για την ηρεμία των ενεργειακών αγορών, έχουν τελικά υπογραμμίσει την επιτακτική ανάγκη για τη μετάβασή μας στην καθαρή ενέργεια. Η σημερινή συνομιλία κατέστησε σαφές ότι δεσμευόμαστε να προωθήσουμε επειγόντως τα διαρκή σχέδιά μας για μια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο Βρετανός Υπουργός: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με ομοϊδεάτες συμμάχους για να περιορίσουμε την επιρροή της Ρωσίας στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς η Δύση αγωνίζεται να γίνει πιο ενεργειακά αυτάρκης, δημιουργώντας περισσότερη καθαρή, εγχώρια ενέργεια για τους λαούς μας».