Μητσοτάκης από Κοζάνη: Αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη

Μητσοτάκης από Κοζάνη: Αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη
Τετάρτη, 06/04/2022 - 18:43

Την ανάγκη για προσαρμογή του πλάνου της απολιγνιτοποίησης λόγω της αχαρτογράφητης συγκυρίας χωρίς να αμφισβητείται ο φιλόδοξος στόχος της μείωσης των εκπομπών τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα εγκαίνια του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα των ΕΛΠΕ ισχύος 204 μεγαβάτ (MW).

Ο κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε προσαρμογή του πλάνου της απολιγνιτοποίησης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε μια αχαρτογράφητη συγκυρία θα πρέπει η πολιτική να είναι ευέλικτη χωρίς να χάνει τον κεντρικό της προσανατολισμό. Όπως είπε, οι όποιες προσαρμογές δεν θα θέσουν σε αμφισβήτηση τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης των εκπομπών κατά 50% έως το 2030.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη με την αύξηση κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη ως ένα προσωρινό μέτρο. Στο πλαίσιο αυτό η νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028, ενώ αν χρειάζεται θα μείνουν ανοικτές για πιο πολύ και οι παλιότερες λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου 5 και της Μελίτης. Αυτό θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η προσαρμογή του εθνικού σχεδίου δεν καθυστερεί και δεν αναβάλλει τη δίκαιη μετάβαση και απολιγνιτοποίηση. "Αυτή είναι μια στρατηγική επιλογή και δικό μου στοίχημα", είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι προσωρινά λόγω της κρίσης, η ενέργεια από λιγνίτη είναι πιο φθηνή ωστόσο αυτό αποτελεί λύση ανάγκης τη δεδομένη στιγμή που έρχεται να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο. "Το πρόβλημα αυτό είναι κοινό για όλη την Ευρώπη και για αυτό όλες οι χώρες προχωρούν σε τροποποιήσεις για ενδιάμεσες εναλλακτικές πηγές ενέργειας και για να προστατευτούν από τα χειρότερα πιθανά σενάρια".

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι καμιά παγκόσμια πυρκαγιά δεν μπορεί να σβήσει με εθνικά μέσα και για αυτό η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ενιαία πολιτική της Ευρώπης, προτείνοντας την ενιαία προμήθεια αερίου αλλά και τον καθορισμό της ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ξεχωριστή μέρα τη σημερινή για τη δυτική Μακεδονία καθώς αποκτά το πρώτο μεγάλο έργο ορόσημο για τον οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό. Το έργο όπως είπε, συμβολίζει μια συνολική αλλαγή στο ενεργειακό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σχέδια για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, τονίζοντας ότι έχει ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό την μέγιστη επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε τα σχέδια να αποτυπωθούν στην πράξη. Σημείωσε δε, ότι σήμερα είναι αρκετά ελκυστικό για έναν επενδυτή να εγκατασταθεί στη δυτική Μακεδονία.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιαμίσης, χαρακτήρισε το έργο που εγκαινιάζεται σημαδιακό, ενώ αναφέρθηκε στην διαδικασία μετασχηματισμού του ομίλου των ΕΛΠΕ που παρουσιάστηκε στους μετόχους και συγκέντρωσε την πλήρη στήριξη των μετόχων. "Αν δεν αλλάζαμε με το Vision 20-25 δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην ενέργεια", σημείωσε.

Σε ότι αφορά το φωτοβολταϊκό πάρκο, τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στον χώρο των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο χρόνια εν μέσω μάλιστα πανδημίας. Η ύπαρξη και η λειτουργία του έργου τόνισε ότι θα προσφέρει όφελος στην οικονομία και την αγορά της τάξης των 80 έως 100 εκατ. ευρώ από την αποφυγή του κόστους για φυσικό αέριο και ρύπους.

Ο γενικός διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης των ΕΛΠΕ, Γιώργος Αλεξόπουλος, ανέφερε ότι το έργο παρουσιάζει τεχνολογικές τομές καθώς χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά πλαίσια υψηλής απόδοσης και περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα πρόβλεψης και παρακολούθησης του έργου. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για μελοντική επέκταση του πρότζεκτ ώστε να έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης 125 μεγαβατορών. Το συνολικό ύψος της επένδυσης έφτασε 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 35% αφορούσε σε ελληνική συμμετοχή, εργασία και υλικά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι στην Κοζάνη χτυπά η καρδιά της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, ενώ τόνισε ότι μέσω των προγραμμάτων ΔΑΜ (Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση) θα διοχετευθούν σε δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους 7 δισ. ευρώ.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι η δυτική Μακεδονία παραμένει ισχυρός πυλώνας στήριξης της ενέργειας της χώρας ενώ πρόσθεσε ότι στο νέο γεωπολιτικό τοπίο ο δρόμος της ενεργειακής αυτονομίας και ανεξαρτησίας ταυτίζεται με την πράσινη μετάβαση.
Πηγή capital.gr