Γαλλία: Στόχος να προχωρήσουν 40 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέχρι το 2050

Γαλλία: Στόχος να προχωρήσουν 40 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέχρι το 2050
Δευτέρα, 04/04/2022 - 23:17

Να προχωρήσει σε 40 GW υπεράκτιων αιολικών μέχρι το 2050, στοχεύει η γαλλικη κυβέρνηση όπως προκύπτει από συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Γαλλικής κυβέρνησης και της εθνικής βιομηχανίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, σχεδιάζονται διαγωνισμοί με ελάχιστη δημοπρατούμενη ποσότητα στα 2 GW ετησίως, ξεκινώντας από το 2025. Το υφιστάμενο μοντέλο προβλέπει 1 GW σε δημοπρασίες ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι συνολική ισχύς 20 GW θα έχει κατανεμηθεί μέχρι το 2030, πράγμα που μεταφράζεται σε 18 GW υπεράκτιων αιολικών εν λειτουργία το 2035. Μέχρι στιγμής, η Γαλλία έχει θέσει 3,5 GW σε διαγωνισμό, 500 MW εκ των οποίων αφορούν σε πλωτά αιολικά.

Όπως υπογραμμίζει σε σχετική της ανακοίνωση η WindEurope, ο παραπάνω σχεδιασμός είναι καλός γιατί υποδεικνύει ότι η Γαλλία έχει καταλήξει σε ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα πόσα υπεράκτια αιολικά θέλει να κατασκευάσει.

«Βιομηχανία και επενδυτές χρειάζονται σαφήνεια ως προς τις διαθέσιμες ποσότητες προκειμένου να προετοιμαστούν για την κατασκευή των έργων, να επενδύσουν σε εργοστάσια και να μειώσουν το κόστος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για την αιολική ενέργεια.