Ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου: Πρώτη συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής

Ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου: Πρώτη συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής
Δευτέρα, 28/03/2022 - 17:39

Οι εργασίες της πρώτης συνάντησης της Τεχνικής Επιτροπής για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου ξεκίνησαν χθες στο Κάιρο.

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισαν η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, κα. Νατάσα Πηλείδου και ο υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, κ. Μοχάμεντ Σακέρ Ελ Μαρκάμπι.

Η σύσταση της Τεχνικής Επιτροπής για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί πρόβλεψη του σχετικού Μνημονίου Συναντίληψης που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις στη Λευκωσία, στις 16 Οκτωβρίου 2021.

Οι δυο πλευρές εκτιμούν πως η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου- Αιγύπτου αποτελεί σημαντική συνιστώσα της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

Με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις τον Οκτώβριο του 2021, θεσπίστηκε ένα γενικό πλαίσιο συνεργασίας, που επιτρέπει τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη και την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η συνεργασία αφορά σε διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης αδειών και εγκρίσεων, τόσο για τη διεξαγωγή μελετών σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο όσο και για την υλοποίηση της διασύνδεσης, στις συζητήσεις και στον συντονισμό μεταξύ των Ρυθμιστικών Αρχών και των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς των δύο χωρών, και στον συντονισμό σε σχέση με τα κατάλληλα μέτρα για διασφάλιση της ασφάλειας και της φυσικής προστασίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Η κα Πηλείδου βρίσκεται από την Κυριακή στο Κάιρο για διήμερη επίσκεψη εργασίας. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τους υπουργούς Ηλεκτρισμού, Πετρελαίου και Εμπορίου.

Το βράδυ της Κυριακής, η κα Πηλείδου παρέστη σε εκδήλωση με τους πρέσβεις των χωρών μελών και των παρατηρητών του East Mediterranean Gas Forum, στους οποίους παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Οργανισμού για το 2022.