Σ. Φάμελλος: “Μετά από 8 μήνες ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ακραίοι λογαριασμοί ρεύματος οφείλονται στον ίδιο, γιατί επέτρεψε ουρανοκατέβατα κέρδη στις εταιρείες ενέργειας…”

Σ. Φάμελλος: “Μετά από 8 μήνες ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ακραίοι λογαριασμοί ρεύματος οφείλονται στον ίδιο, γιατί επέτρεψε ουρανοκατέβατα κέρδη στις εταιρείες ενέργειας…”
Δευτέρα, 28/03/2022 - 11:58

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβαρύνει την κατάσταση και βρίσκει την Ελλάδα αδύναμη και ευάλωτη, με ευθύνες του κ. Μητσοτάκη. Οι λογαριασμοί που παραλαμβάνονται μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν καταναλώσεις και τιμολόγια προ της Ουκρανικής κρίσης, και έχουν ξεκάθαρη υπογραφή «Κυριάκος Μητσοτάκης»», τονίζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Kontranews» της Κυριακής και στο δημοσιογράφο, Χρήστο Κυμπιζή.

Σχολιάζει την πολιτική της ΝΔ για τη ΔΕΗ σε αντιπαραβολή με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Το σχέδιο δυσφήμισης της ΔΕΗ από τη ΝΔ αποτέλεσε δικαιολογία για το ξεπούλημά της και την τακτοποίηση δεκάδων γαλάζιων παιδιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προκλητική αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου που φτάνει στα 360.000 ευρώ, για το επίτευγμά του να χάσει το Δημόσιο μετά από 71 χρόνια την πλειοψηφία στη ΔΕΗ. Η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι στρατηγικής σημασίας για να επιτελέσει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο, δηλαδή προσιτές τιμές ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και σήμερα στην Ευρώπη ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση για τον δημόσιο έλεγχο στις ενεργειακές εταιρείες, όπως πρότεινε και ο κ.Μακρόν στη Γαλλία. Μία προοδευτική κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει ακόμα και τα σημερινά δικαιώματα του Δημοσίου στη ΔΕΗ, ως ρυθμιστή στη λήψη αποφάσεων, ώστε να μην επιτρέπει παιχνίδια αισχροκέρδειας αλλά και να μειώσει το κόστος ρεύματος με αξιοποίηση του λιγνίτη σε ένα ποσοστό 20% της ημερήσιας κατανάλωσης προσωρινά, χωρίς να υποχωρούμε από τους στόχους για το κλίμα. Αυτά που ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει».

Σχετικά με τη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών στην αγορά ενέργειας, δέσμευση στην οποία σύρθηκε ο κος Μητσοτάκης, σχολίασε: «Μετά από 8 μήνες ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ακραίοι λογαριασμοί νοικοκυριών και επιχειρήσεων οφείλονται στο ότι ο ίδιος επέτρεψε ουρανοκατέβατα κέρδη στις εταιρείες ενέργειας, όπως είχε από την αρχή επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το ερώτημα όμως παραμένει… Γιατί δεν επιβάλει τώρα όριο κέρδους και πλαφόν στη χονδρεμπορική ενέργειας όπως προτείνει και η Κομισιόν; Μήπως δεν θέλει τελικά να ελέγξει την αγορά ενέργειας;».

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, ο Σ. Φάμελλος σημειώνει: «Η αντιΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα της κυβέρνησης με τη βοήθεια της λίστας Πέτσα προσπαθεί να δημιουργήσει αναχώματα. Όμως χρέος μας είναι να μετατρέψουμε το ενδιαφέρον του κόσμου σε εμπιστοσύνη».

Για τις εκλογές σημειώνει ότι όσο πολλαπλασιάζονται τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τα αδιέξοδα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι εκλογές γίνονται επείγουσα αναγκαιότητα. «Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάει εκλογές για να φύγει αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο!».

Σχετικά τέλος με την προοπτική σχηματισμού μιας προοδευτικής κυβέρνησης δηλώνει: «Η συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων και η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές είναι κοινωνική αναγκαιότητα. Η λαϊκή απαίτηση για μία προοδευτική κυβερνητική λύση και η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ο καταλύτης για την προοδευτική συνεργασία μετά τις εκλογές».