EDPR: Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές ΑΠΕ μέχρι το 2025

EDPR: Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές ΑΠΕ μέχρι το 2025
Παρασκευή, 11/03/2022 - 08:01

Επενδυτικό πλάνο τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα ξεδιπλώνει μέχρι το 2025 η πορτογαλική EDPR.

Η 4η μεγαλύτερη στον κόσμο παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, όπως ανακοίνωσαν χθες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου ο Ντάμιαν Ροντρίγκεζ Πράντο, γενικός διευθυντής της EDPR Ελλάδος και ο Διονύσιος Ανδρωνάς, επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας, στοχεύει στην κατασκευή έργων ΑΠΕ στη χώρα μας συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ.

Η πορτογαλική εταιρεία σύμφωνα με τους ίδιους διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 1,1 Γιγαβάτ, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς που διαθέτει σήμερα είναι στα 45 Μεγαβάτ. Τα στελέχη της χαρακτήρισαν τη χώρα μας ως την τρίτη στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία και τη Δανία που έχει θέσει υψηλούς στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ μέχρι το 2030. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το υψηλό αιολικό και ηλιακό δυναμικό οδηγούν την EDPR στο να στοχεύει στο να αναπτυχθεί ως ένας κύριος παίκτης.

Οι συμμαχίες

Οι κ. Ροντρίγκεζ Πράντο και Ανδρωνάς αναφέρθηκαν στις συμμαχίες που έχουν αναπτύξει στη χώρα μας για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και πρόκειται για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, τη ΔΕΗ και την Ελλάκτωρ.

Όπως εξήγησαν για τη δυναμικότερη συμμετοχή τους στις επενδύσεις αναμένουν το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπου συμμετέχουν με τη γαλλική Engie και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην κοινοπραξία Ocean Winds, τον τρόπο διεξαγωγής των νέων δημοπρασιών ΑΠΕ από τη ΡΑΕ αλλά και τη δημιουργία αγοράς μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων (PPAs).

Η EDPR δραστηριοποιείται σε 26 διεθνείς αγορές στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία και για την πενταετία 2021 – 2025 σκοπεύουν να επενδύσουν 19 δις. ευρώ για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ από τα περίπου 12 Γιγαβάτ σήμερα στα 20 Γιγαβάτ.

Χρήστος Κολώνας / ot.gr