Στη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια των ΑΠΕ στρέφονται οι βιομηχανίες

Στη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια των ΑΠΕ στρέφονται οι βιομηχανίες
Τετάρτη, 09/03/2022 - 18:06

Στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στρέφοντα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς το κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο.

Συγκεκριμένα, καθώς η τελική τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται από τις προσφορές που δίνουν οι μονάδες φυσικού αερίου και οι οποίες είναι σημαντικά υψηλότερες από την τιμή στην οποία προσφέρουν την ενέργειά τους οι ΑΠΕ, προκύπτει για τους παραγωγούς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ένα έκτακτο περιθώριο κέρδους από την τελική τιμή εκκαθάρισης της αγοράς.

Το όφελος αυτό δύναται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές και ειδικά στις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες μέσω των Μακροχρόνιων Συμβάσεων Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Power Purchase Agreements ή PPAs).

ΗΡΩΝ-ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Για παράδειγμα, στη χώρα μας, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δημιούργησε μία συνέργεια ανάμεσα σε δυο θυγατρικές του εταιρείες, την ΗΡΩΝ που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ, καθιερώνοντας πρώτος το φθινόπωρο του 2021 στην ελληνική αγορά τα «πράσινα» ιδιωτικά PPAs. Πρόκειται για μακροχρόνια συμβόλαια πώλησης ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες παράγονται από τα «ελεύθερα αιολικά» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και προτείνονται σε μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργεια της ΗΡΩΝ.

Τα PPAs συνάπτονται ανάμεσα στον ΗΡΩΝΑ και τις επιχειρήσεις διασφαλίζοντας σε αυτές πρόσβαση σε φθηνό και «πράσινο» ρεύμα αλλά και μακροχρόνια σταθερότητα στο ενεργειακό τους κόστος. Τα PPAs σχεδιάζονται ανάλογα με το προφίλ ενεργειακής κατανάλωσης και τις ανάγκες του κάθε πελάτη με τον οποίο ο ΗΡΩΝ συμφωνεί την τιμή και τη χρονική διάρκεια προμήθειας ενέργειας.

Οι 14 μεγάλοι καταναλωτές

Ο ΗΡΩΝ έχει ήδη συνάψει PPAs με 14 μεγάλους καταναλωτές, ανάμεσα τους βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες. Η συνολική ισχύς που έχει συμφωνηθεί με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ανέρχεται στα 30 MW ή 44.000 MWh. Μάλιστα σε μία αγορά όπου οι σταθερές τιμές πλέον είναι ανύπαρκτες, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε μακροχρόνια σταθερή τιμή μέσω PPA, υποπολλαπλάσια σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα κόστους, δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, στηρίζοντας την ενεργοβόρα εγχώρια βιομηχανία.

Η ζήτηση για PPA από τους πελάτες ήταν τόσο μεγάλη που υπερκαλύφτηκε η προσφορά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με μεγάλη επιτυχία. Ήδη στα πλάνο του ΗΡΩΝΑ είναι να διαθέσει ακόμη περισσότερη ενέργεια μέσω PPA (βάσει διαθεσιμότητας), καθώς προβλέπει πως η αγορά θα ακολουθήσει τα παγκόσμια πρότυπα που θέλουν τις εταιρείες να προμηθεύονται ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσής τους μέσω τέτοιων συμβάσεων.