Τροπολογία ΥΠΕΝ: Παράταση υποβολής εγγυητικών για τις «παλιές» βεβαιώσεις παραγωγού

Τροπολογία ΥΠΕΝ: Παράταση υποβολής εγγυητικών για τις «παλιές» βεβαιώσεις παραγωγού
Τετάρτη, 02/03/2022 - 17:07

Παρατείνεται η προθεσμία σχετικά με τις παρατάσεις υποβολής των εγγυητικών για τις «παλιές» Βεβαιώσεις Παραγωγού, καθώς και των τιμών αναφοράς εκτός διαγωνισμών για τους «μικρούς» σταθμούς ΑΠΕ. Αυτό αποφασίστηκε με τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ,

Πιο αναλυτικά για τις «παλιές» Βεβαιώσεις Παραγωγού, παρατείνεται έως τις 15 Απριλίου η προθεσμία υποβολής της εγγυητικής 35.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ. Για τη διατήρηση της Βεβαίωσης εν ισχύ, εναλλακτικά έως τη συγκεκριμένη προθεσμία θα πρέπει να έχει υποβληθεί πλήρες αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Για την εφαρμογή της ρύθμισης, ο αρμόδιος Διαχειριστής θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ανακοινώσεις, με τις οποίες θα ενημερώνει τους αιτούντες για τη διαπίστωση της πληρότητας ή μη των οικείων αιτημάτων χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης.

Επίσης, με την ίδια ρύθμιση παρατείνεται το χρονικό διάστημα εντός του οποίου ένας παραγωγός μπορεί να «ακυρώσει» ο ίδιος αυτό το πρώτο αδειοδοτικό βήμα και να του επιστραφεί το Τέλος Έκδοσης που έχει καταβάλει. Έτσι, πλέον θα μπορεί έως τις 15 Μαρτίου να υποβάλει ανέκκλητη δήλωση προς τη ΡΑΕ ότι δεν επιθυμεί τη διατήρηση της Βεβαίωσης Παραγωγού, ζητώντας να λάβει πίσω το Τέλος.

Με άλλα άρθρο της τροπολογίας, παρατείνονται οι υφιστάμενες «ταρίφες» εκτός διαγωνισμών, καθώς οι χρονικές διορίες διάφορων φάσεων ολοκλήρωσης έργων ΑΠΕ. Στην περίπτωση των «μικρών» φωτοβολταϊκών, οι υφιστάμενες τιμές αναφοράς επεκτείνονται κατά 6 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι θα εκπνεύσουν την 1η Σεπτεμβρίου.