Κομισιόν: Κίνδυνος ελλείμματος στον ΕΛΑΠΕ λόγω των επιδοτήσεων στο ρεύμα

Κομισιόν: Κίνδυνος ελλείμματος στον ΕΛΑΠΕ λόγω των επιδοτήσεων στο ρεύμα
Παρασκευή, 25/02/2022 - 17:34

Τον κίνδυνο να εμφανίσει έλλειμμα ο ΕΛΑΠΕ λόγω των επιδοτήσεων στο ρεύμα επισείει σε έκθεσης εποπτείας της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι με βάση την εξέλιξη των τιμών χονδρικής, οι συνολικές επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια μπορούν να φτάσουν το 1 δις. ευρώ στη χώρα μας ως τον Ιούλιο.

Εκτιμά ότι τα μέτρα επιδότησης στον ηλεκτρισμό θα χρειαστούν προσεκτική παρακολούθηση λόγω του μεγάλου τους μεγέθους, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με την επάρκεια των εσόδων που θα τις καλύψουν, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο ΕΛΑΠΕ δεν θα γίνει ελλειμματικός.

Από εκεί και πέρα, η Κομισιόν προβλέπει για τα τέλη Απριλίου την ολοκλήρωση της οικονομικής συναλλαγής των 733 εκ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ταυτόχρονα, αναφέρει σχετικά με την υπόγεια αποθήκη αερίου της Ν. Καβάλας ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν περί τα τέλη Μαίου, ενώ τον Ιούλιο θα έχει επιλεχθεί ο προτιμητέος επενδυτής. Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δεν αναμένεται πριν το τέλος της χρονιάς.

Τέλος, η Κομισιόν στέκεται και στην εκκρεμότητα με τον κανονισμό τιμολόγησης της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας, υποστηρίζοντας πως θα επιλυθεί με απόφαση της ΡΑΕ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, πράγμα που πλέον μοιάζει πολύ δύσκολο.