ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων των 500 MW στην Κοζάνη

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων των 500 MW στην Κοζάνη
Τετάρτη, 23/02/2022 - 18:39

Στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων των 499,61 MW στην περιοχή της Κοζάνης αναμένεται να προχωρήσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία έχει ήδη συμφωνήσει με την NORTH SOLAR Α.Ε για την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο, η εξασφάλιση όρων σύνδεσης με το δίκτυο φαίνεται ότι είναι θέμα λίγων μηνών.

Άλλες πηγές της αγοράς, θεωρούν επίσης δεδομένη τη συμμετοχή των πάρκων της NORTH SOLAR στις διαγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ, όπου και θα διεκδικήσει σχήμα στήριξης για την παραγωγή της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κίνηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας να «πρασινίσει» μέρος του ενεργειακού της χαρτοφυλακίου έχει να κάνει αφενός με την ενεργό συμμετοχή της στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης αλλά και αφετέρου στη διεύρυνση του μίγματος της με σκοπό τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών προς τους πελάτες της. Πρόκειται για μία επένδυση που υπηρετεί τους εθνικούς στόχους για την απολιγνιτοποίηση και την απανθρακοποίηση των συστημάτων ενέργειας, με ισχύ που αντιστοιχεί σε αποφυγή έκλυσης στην ατμόσφαιρα πάνω από 730.000 ΜΤ διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Παράλληλα, ενισχύει τις προσπάθειες για την ομαλή και δίκαιη μετάβαση των περιοχών που επηρεάζονται από τη δρομολογημένη απόσυρση των λιγνιτών μονάδων, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη στήριξη των τοπικών οικονομιών.