ΑΠΕ: Ομάδα εργασίας ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ για «συντονισμό» στους όρους σύνδεσης

ΑΠΕ: Ομάδα εργασίας ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ για «συντονισμό» στους όρους σύνδεσης
Τετάρτη, 02/02/2022 - 07:41

Τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, με τη συμμετοχή και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αποφασίστηκε σε σύσκεψη με αντικείμενο την αναζήτηση λύσεων για την επιτάχυνση έκδοσης όρων σύνδεσης για νέους σταθμούς ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε πως κάθε Διαχειριστής θα πρέπει να έχει καλύτερη εικόνα για τον διαθέσιμο «χώρο» στο σύνολο του ηλεκτρικού δικτύου, δηλαδή τόσο στο σύστημα μεταφοράς όσο και στο δίκτυο διανομής. Κι αυτό γιατί τα περιθώρια σύνδεσης καινούριων μονάδων στη μέση και χαμηλή τάση επηρεάζονται από τη διαθέσιμη ισχύ στο σύστημα μεταφοράς, και αντίστροφα.

Καταθέτοντας στη σύσκεψη τις προτάσεις για επίσπευση της αδειοδοτικής διαδικασίας, τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ επισήμαναν πως μία καταλυτική παρέμβαση θα ήταν η αξιολόγηση αποκλειστικά του τεχνικού σκέλους των αιτημάτων σύνδεσης. Έτσι, οι Διαχειριστές θα απαλλάσσονται από τον φόρτο ελέγχου των νομιμοποιητικών εγγράφων που με βάση το ισχύον καθεστώς περιλαμβάνονται στις αιτήσεις, για τη διασταύρωση μάλιστα των οποίων υπάρχουν σαφώς πιο αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.

Επίσης, τα στελέχη του Διαχειριστή επισήμαναν πως είναι αναγκαίο να θεσπισθούν κριτήρια φερεγγυότητας των επενδυτών, όπως η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής μαζί με την αίτηση σύνδεσης που δρομολογεί το ΥΠΕΝ. Με τέτοια κριτήρια, θα διασφαλισθεί πως τα αιτήματα που αξιολογούνται, αλλά και ηλεκτρικός «χώρος» που δεσμεύεται με τις προσφορές σύνδεσης, αφορούν έργα που πραγματικά προορίζονται να υλοποιηθούν.