Vestas: Δύσκολο θα είναι και το 2022 για τον κλάδο των αιολικών

Vestas: Δύσκολο θα είναι και το 2022 για τον κλάδο των αιολικών
Πέμπτη, 27/01/2022 - 21:50

Για δυσκολίες στον κλάδο των αιολικών και το 2022 έκανε λόγο η

δανέζικη Vestas, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ανεμογεννητριών διεθνώς.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες, ο κλάδος θα πρέπει να δείξει πειθαρχία, να προστατεύσει την κερδοφορία του και να βελτιώσει τη δημιουργία αξίας μακροπρόθεσμα, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, Χένρικ Άντερσεν.

Όπως τονίστηκε, ο κλάδος των ΑΠΕ είχε ένα δύσκολο έτος πέρυσι με απότομες αυξήσεις κόστους ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στον εφοδιασμό, αλλά και χαμηλούς ανέμους που επηρέασαν την ηλεκτροπαραγωγή.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Vestas έχει μειωθεί 40% από το Νοέμβριο. Πέραν της Vestas, και η Siemens Gamesa περιόρισε τις προβλέψεις της για τρίτη φορά μέσα σε εννέα μήνες, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Οι παραγωγοί ανεμογεννητριών αντέδρασαν στο νέο περιβάλλον αυξάνοντας τις τιμές, ενώ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους πελάτες τους.

"Αναμένουμε στο άμεσο μέλλον και τουλάχιστον για φέτος ότι η κατάσταση θα επηρεαστεί από την αύξηση του κόστους, ενώ η ενεργειακή κρίση που προκαλούν γεωπολιτικοί παράγοντες και η μεταβλητότητα στα ορυκτά καύσιμα οδήγησαν σε δραματικές αυξήσεις των ενεργειακών τιμών", σχολίασε η Vestas.