Σύνοδο Κορυφής στο Ισραήλ: Κυπριακό, Α. Μεσόγειος, περιβάλλον και ενέργεια στην ατζέντα

Σύνοδο Κορυφής στο Ισραήλ: Κυπριακό, Α. Μεσόγειος, περιβάλλον και ενέργεια στην ατζέντα
Δευτέρα, 06/12/2021 - 19:17

Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας υπό το φως και των αποτελεσμάτων της COP26, η συνεργασία στον τομέα των ΑΠΕ, οι κοινές δράσεις σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, η επέκταση των περιφερειακών μηχανισμών συνεργασίας και θέματα ενέργειας, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ, την Τρίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας, την Τρίτη το πρωί, πριν από την έναρξη της τριμερούς Συνόδου, ο Πρόεδροςτης Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με επικεφαλής τους δύο Προέδρους.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και στη συνέχεια θα ηγηθούν διευρυμένων διαβουλεύσεων των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης Κύπρου – Ισραήλ αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Επιστημονικής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντησης των Πρωθυπουργών Ισραήλ και Ελλάδας.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις των τριών ηγετών στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας, στη 1μμ θα αρχίσουν οι εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής υπό μορφή γεύματος.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία μετέχουν ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, o Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει, επίσης, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις τόσο επί εδάφους όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.