Άδωνις Γεωργιάδης: Η φθηνότερη ενέργεια είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια

Άδωνις Γεωργιάδης: Η φθηνότερη ενέργεια είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια
Πέμπτη, 25/11/2021 - 10:07

«Σήμερα η φθηνότερη ενέργεια είναι από τις ανεμογεννήτριες και από την ηλιακή ενέργεια. Άρα όσο περισσότερο στο ενεργειακό μας μείγμα εισάγουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο συμβάλλουμε στη μείωση της τιμής», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα τρία επικείμενα νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το νομοσχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Ilias Dimitriou-Vigla Florinas

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ακόμα πως είναι τελείως λάθος τα όσα λέγονται τις τελευταίες ημέρες οτι η απόφαση της κυβερνήσεως για την απολιγνιτοποίηση συμβάλλει στην άνοδο των τιμών του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και υπό την έννοια αυτή ήταν λάθος

Αυτό είναι τελείως εσφαλμένο διότι πρώτον και κύριον δεν έχουν κλείσει τα λιγνιτικά εργοστάσια. Τα λιγνιτικά εργοστάσια δουλεύουν στο φουλ αυτή τη στιγμή. Πλην του ενός εργοστασίου που έχει κλείσει γιατί είχε λήξει ο χρόνος της ζωής του και δεν μπορούσε να δουλέψει άλλο. Διότι ξεπερνούσε τα όρια ρύπανσης που επιτρέπονται για να μην προκαλείται μόνιμη βλάβη στην υγεία των κατοίκων.

Άρα, σήμερα τα λιγνιτικά εργοστάσια παράγουν όσο περισσότερο ρεύμα δύναται να παράγουν. Άρα, η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση δεν έχει καμία σχέση με τις παρούσες τιμές.

Αντιθέτως, και αυτό επίσης αποκρύπτεται, πιστεύω σε ένα βαθμό σκόπιμα, από την κοινή γνώμη ή δεν προβάλλεται όσο πρέπει, είναι ότι σήμερα λόγω των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα η καύση λιγνίτη και η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη είναι σημαντικά ακριβότερη συγκριτικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σήμερα η φθηνότερη ενέργεια είναι από τις ανεμογεννήτριες και από την ηλιακή ενέργεια. Άρα όσο περισσότερο στο ενεργειακό μας μείγμα εισάγουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο συμβάλλουμε στη μείωση της τιμής.

Και επειδή η ενέργεια αυτή παράγεται και στην Ελλάδα από εγχώριες πηγές συμβάλλουμε όχι μόνο στη μείωση αυτής της τιμής αλλά συμβάλουμε και στην απεξάρτησή μας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας.

Το λέω διότι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνησή μας και η ελληνική κοινωνία είναι και όλη αυτή η αντίθεση σε κάθε προσπάθεια να τοποθετηθούν νέα πάρκα ανεμογεννητριών στις διάφορες περιοχές της χώρας. Είναι καλό πράγμα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμβάλλουν πολύ θετικά και στην οικονομία και στην καθημερινότητ Πηγαίνοντας λοιπόν στο τρίτο αλλά κατ’ ουσίαν στο νόμο που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα, το σχέδιο νόμου για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης.