Σταράτσε (Enel): Η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερες ΑΠΕ για να μη ξεμείνει από ενέργεια

Σταράτσε (Enel): Η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερες ΑΠΕ για να μη ξεμείνει από ενέργεια
Τετάρτη, 24/11/2021 - 21:24

Την ανάγκη για περισσότερες ΑΠΕ στην Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Enel, Φραντσέσκο Σταράτσε, στη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ετήσια καθιερωμένη συνάντηση με τις αγορές (Capital Markets Day).

«Η Ελλάδα, δεδομένου του υφιστάμενου πλάνου της απολιγνιτοποίησης, χρειάζεται άμεσα περισσότερες ΑΠΕ διότι διατρέχει τον κίνδυνο να ξεμείνει από ενέργεια», ανέφερε και σημείωσε ότι «στρατηγική προτεραιότητα της Enel είναι να επιταχύνει το πλάνο της για ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των συστημάτων αποθήκευσης, και να βοηθήσει το σύστημα να καλύψει το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά».

Τέλος, αναφέρθηκε και στη νομοθεσία που προωθεί η κυβέρνηση για την αποθήκευση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που κοιτάμε με ενδιαφέρον. Άλλωστε, οι μπαταρίες είναι πάντα πιο χρήσιμες όταν αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα».

Γενικότερα, ο Επικεφαλής του Ομίλου Enel, παρουσίασε το όραμα και το στρατηγικό πλάνο για την περίοδο 2022-2024, το οποίο χαρακτηρίζεται κυρίως από την επίσπευση για πλήρη απανθρακοποίηση ως το 2040, δέκα χρόνια δηλαδή νωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινώσει πέρσι. To πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει και τη σταδιακή απόσυρση από την αγορά φυσικού αερίου τις επόμενες δυο δεκαετίες, προβλέπει 210 δις ευρώ επενδύσεις μέχρι το 2030. Επίσης, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ψηφιακά και δια ζώσης πάνω από 200 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, το EBITDA της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί 5%-6% ετησίως μέχρι το 2030.