Ηλεκτρική Ενέργεια: Με χρονοκαθυστέρηση η επιδότηση Οκτωβρίου

Ηλεκτρική Ενέργεια: Με χρονοκαθυστέρηση η επιδότηση Οκτωβρίου
Πέμπτη, 11/11/2021 - 21:34

Μία σημαντική εκκρεμότητα, που έχει δημιουργήσει μπλοκάρισμα στην πίστωση από προμηθευτές των επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, φαίνεται να παίρνει τέλος.

Πριν από μία εβδομάδα, η Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Οικονομικών, ως αρμόδια αρχή, απέστειλε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. το σχετικό αίτημα για την έγκριση των επιδοτήσεων, καθώς θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr, το αίτημα στάλθηκε στις 4 Νοεμβρίου και, όπως εκτιμάται, η έγκρισή του θεωρείται τυπική, καθώς το μέτρο αυτό συμπεριλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν, για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Συνεπώς, όπως είπαν οι ίδιες πηγές, είναι θέμα χρόνου να εκδοθεί και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που είχε «παγώσει», χωρίς απαραίτητα να αναμένεται το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες. Η ΚΥΑ θα περιλαμβάνει όχι μόνον τις επιδοτήσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, αλλά θα ενσωματώνει και τις νέες αυξημένες που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, στο σύνολό τους, έχουν περάσει στα τιμολόγια την επιδότηση των 9 ευρώ, αναλογικά, για την κατανάλωση του Σεπτεμβρίου, καθώς έλαβαν επιστολή από το ΥΠΕΝ, με την οποία κατοχυρώνονταν για τη συγκεκριμένη παροχή.

Ακολούθησε, όμως, η ανακοίνωση για αύξηση της επιδότησης στα 18 ευρώ για τον Οκτώβριο, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ανόδου των χονδρεμπορικών τιμών, για την οποία οι προμηθευτές δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο. Κατά συνέπεια, η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών προμήθειας ρεύματος δεν προχώρησε στην πίστωση της επιδότησης των 18 ευρώ στα τιμολόγια του Οκτωβρίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες εκπρόσωπος μεγάλης εταιρείας προμήθειας στο Euro2day.gr, «χωρίς επίσημη απόφαση, για μας είναι έπεα πτερόεντα οι επιδοτήσεις που ανακοινώνονται».

Είναι σαφές και το λέει και η αγορά ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση για την εξασφάλιση από την Ε.Ε. της έγκρισης των συγκεκριμένων κρατικών ενισχύσεων. Θα έπρεπε, όπως επισημαίνεται, να είχε σταλεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις.

Εκ των υστέρων και αφού είχε ετοιμαστεί προς έκδοση περί τα τέλη Οκτωβρίου η ΚΥΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, για να μην επαναληφθεί το φιάσκο με τις επιδοτήσεις στους αγρότες, το 2009, που είχε ως αποτέλεσμα οκτώ χρόνια μετά, το 2016, η χώρα μας να υποχρεωθεί στην επιστροφή τους και μάλιστα εντόκως.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, είχε εγκρίνει πακέτο 425 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση περίπου 800.000 αγροτών, λόγω των ζημιών που υπέστη η παραγωγή τους ένα χρόνο πριν, το 2008, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι ενισχύσεις αυτές υπέπεσαν στο ραντάρ της Κομισιόν που τις χαρακτήρισε παράνομες, γιατί εκλήφθηκαν ως κρατικές και οδήγησε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το παραπάνω αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, με την έκδοση της ΚΥΑ οι προμηθευτές ηλεκτρισμού θα προχωρήσουν αναδρομικά στην παροχή των επιδοτήσεων στους πελάτες τους. Δεν θα χαθούν, με άλλα λόγια, αλλά κι αυτές θα καθυστερήσουν να δώσουν έστω μια ανάσα στους καταναλωτές.

Συντάκτης Αθηνά Καλαϊτζόγλου, Πηγή euro2day.gr