Mytilineos: Πώς έφτασε στο νέο ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας

Mytilineos: Πώς έφτασε στο νέο ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας
Τετάρτη, 27/10/2021 - 12:56

Για ένα ακόμη τρίμηνο, η Mytilineos συνέχισε τη νέα πρακτική της έγκαιρης δημοσιοποίησης του flashnote των αποτελεσμάτων, με στόχο την πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Ως προς τις επιδόσεις της εταιρείας παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργούν οι πληθωριστικές πιέσεις, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα και η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους, η Mytilineos κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις και να οδηγηθεί σε νέο ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας.

Τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν, δηλαδή ο κύκλος εργασιών 1,6981 δισ. ευρώ με αύξηση 27% και η λειτουργική κερδοφορία EBITDA 241,2 εκατ. ευρώ με αύξηση 23%, φέρνουν την εταιρεία σε τροχιά επίτευξης των στόχων που έχει θέσει η διοίκηση για το 2021 για επίτευξη νέου ιστορικού υψηλού επίπεδου κερδοφορίας στο σύνολο του έτους.

Καθοριστική για την πορεία των μεγεθών της εταιρείας στάθηκε για ένα ακόμη τρίμηνο η επίδοση του κλάδου της μεταλλουργίας, οι πωλήσεις του οποίου ενισχύθηκαν κατά 23% στα 482,3 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον η λειτουργική κερδοφορία EBITDA ενισχύθηκε κατά 3% στα 119,4 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του αλουμινίου έχουν σημειώσει κατακόρυφη άνοδο από τις αρχές του έτους, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά: η μέση τιμή του αλουμινίου (LME) ανήλθε στα 2400 δολάρια/τόνο ενώ το τελευταίο διάστημα έφτασε έως και τα επίπεδα των 3180 δολαρίων/τόνο.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν και οι τιμές των premia έχοντας διπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι. Παράλληλα και ο δείκτης API της αλουμίνας, καταγράφει αύξηση 11,9% στα 300 δολάρια/τόνο.

Ο τομέας μεταλλουργίας της Mytilineos εφαρμόζοντας αυστηρό έλεγχο του κόστους και έχοντας ήδη υλοποιήσει αλλεπάλληλα προγράμματα περιορισμού του κόστους παραγωγής, επωφελείται τα μέγιστα από το θετικό momentum της αγοράς.

Εκτός από τον τομέα της μεταλλουργίας, ισχυρές επιδόσεις πέτυχε και ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης που επανήλθε σε κερδοφορία μετά την ανάληψη νέων συμβάσεων.

Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 283,6 εκατ. ευρώ (286% αύξηση) και η λειτουργική κερδοφορία στα 29,6 εκατ. ευρώ από ζημιές 12 εκατ. ευρώ.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανέρχεται σε €848 εκατ. στο τέλος του Εννεαμήνου, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο φτάνει τα €1,7 δισ..

Θετική είναι και η επίδοση του τομέα ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας με πωλήσεις 244,3 εκατ. ευρώ (αύξηση 16%) και EBITDA 15 εκατ. ευρώ (αύξηση 31%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινητικότητα στον τομέα των έργων ΒΟΤ όπου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εξαγορές έργων σε Λ. Αμερική και Ευρώπη. Η συνολική ισχύς των έργων ΒΟΤ ανέρχεται σε 2 GW εκ των οποίων :

121,5 MW έχουν ολοκληρωθεί και ενεργοποιηθεί

524 MW σε φάση κατασκευής

136 MW με ολοκληρωμένη αδειοδότηση και έτοιμα για έναρξη κατασκευής (RTB)

308 MW έτοιμα για κατασκευή (RTB) στο τελος του 2021

848 MW έτοιμα για κατασκευή (RTB) εντος του α’ εξάμηνου 2022

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της ενέργειας, η αγορά βιώνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης με τη λειτουργική κερδοφορία EBITDA να υποχωρεί κατά 33%.

Citi

Η πρώτη αντίδραση για τα αποτελέσματα προήλθε από τη Citi η οποία διατηρεί τη σύσταση αγοράς (BUY) όπως και την τιμή στόχο των €21.5/μετοχή, με το upside να διαμορφώνεται σχεδόν στο 40% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Η έκθεση χαρακτηρίζει το μείγμα της κερδοφορίας ενθαρρυντικό, με το EBITDA στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας να είναι καλύτερο των εκτιμήσεων

Επίσης επισημαίνεται ότι παρά τις πληθωριστικές πιέσεις ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών, η απόδοση του τομέα αλουμινίου παρέμεινε σταθερή.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Citi η MYTILINEOS, έχοντας εκμεταλλευτεί τις υψηλές τιμές αλουμινίου των τελευταίων μηνών, έχει εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα κερδοφορίας για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Το παράδειγμα άλλωστε της MYTILINEOS όσον αφορά στην αντιστάθμιση των τιμών του αλουμινίου, ακολούθησε πρόσφατα και μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς αλουμινίου παγκοσμίως, η Νορβηγική Norsk Hydro.

Τέλος η Citi Η προβλέπει πολύ σημαντική αύξηση στην κερδοφορία της ΜYTILINEOS για το 2022, και θεωρεί πως η αγορά θα υποδεχτεί θετικά αυτό το καλό set αποτελεσμάτων

Συντάκτης Χάρης Φλουδόπουλος, Πηγή capital.gr