Εξοικονομώ: Οι ανατιμήσεις σε οικοδομικά υλικά έχει αρνητικές συνέπειες στους δικαιούχους

Εξοικονομώ: Οι ανατιμήσεις σε οικοδομικά υλικά έχει αρνητικές συνέπειες στους δικαιούχους
Τρίτη, 19/10/2021 - 21:07

Αρνητικές συνέπειες στους ωφελούμενους του προγράμματος Εξοικονομώ ενδέχεται να έχουν οι ανατιμήσεις σε βασικά οικοδομικά υλικά.

Αυτό επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και για το λόγο αυτό ζητεί βελτιώσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, χαρακτηριστικά παραδείγματα των ανατιμήσεων αποτελούν τα κουφώματα αλουμινίου με άνοδο έως 15% από την άνοιξη, pvc έως 10%, μονωτικά έως 30%, στεγανωτικά υλικά έως 20%, ενώ μεγάλες αυξήσεις υπάρχουν και στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα.

Σε απάντησή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει ότι ο δείκτης υλικών κατασκευής νέων κτηρίων αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 4,6% σε ετήσια βάση. Οι κυριότερες μεταβολές παρατηρούνται στο πετρέλαιο κίνησης (20,6%), σωλήνες χαλκού (16,4%), σίδηρο οπλισμού (16,3%) και χάλκινους αγωγούς (12,1%).

Όπως τονίζεται, η επιτροπή είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις τάσεις αυτές, ιδίως από τη στιγμή που οφείλονται σε διεθνείς παράγοντες πέραν του ελέγχου και της αρμοδιότητάς της. Σημειώνει παράλληλα ότι το πρόγραμμα Εξοικονομώ αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης.