Η εγγυητική επιστολή σταμάτησε τα αιτήματα για νέες ΑΠΕ

Η εγγυητική επιστολή σταμάτησε τα αιτήματα για νέες ΑΠΕ
Δευτέρα, 18/10/2021 - 21:26

Τα υπερβολικά πολλά αιτήματα για νέες ΑΠΕ φαίνεται ότι σταμάτησε η Εγγυητική Επιστολή των 35 χιλιάδων ευρώ/MW που είχε βάλλει το ΥΠΕΝ.

Η παραπάνω «επίδοση» κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από όλους τους Κύκλους υποβολής αιτήσεων που προηγήθηκαν, από την εποχή νομοθέτησης αυτού του νέου πρώτου σταδίου στη διαδικασία αδειοδότησης «πράσινων» επενδύσεων. Μάλιστα, το γεγονός ότι μόλις στον προηγούμενο Κύκλο (του Ιουνίου) είχαν κατατεθεί 743 αιτήσεις για μονάδες συνολικής ισχύος 17,45 Γιγαβάτ, καταδεικνύει πως η Εγγυητική Επιστολή αποτέλεσε τον «καταλύτη» που έφερε την απότομη και κατακόρυφη πτώση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να μην μείνει μόνο στην προσθήκη της Εγγυητικής Επιστολής, αλλά να αυστηροποιήσει και το ιδιοκτησιακό «φίλτρο» για τις καινούριες «πράσινες» μονάδες.

Επίσης, το υπουργείο θα περιορίσει τα δικαιώματα του επενδυτή σε ιδιωτικές εκτάσεις, για τις οποίες δεν έχει συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη τους να του παραχωρηθούν. Μάλιστα, οι σχετικές ρυθμίσεις θα ενταχθούν στο δεύτερο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας, το οποίο θα οδεύσει στη Βουλή προς το τέλος του έτους, στο ίδιο νομοσχέδιο με το πλαίσιο για την αποθήκευση.