Παζαΐτης (ΔΕΔΔΗΕ): Υποδομές και έργα για την ασφαλή διείσδυση των ΑΠΕ

Παζαΐτης (ΔΕΔΔΗΕ): Υποδομές και έργα για την ασφαλή διείσδυση των ΑΠΕ
Τετάρτη, 13/10/2021 - 21:19

Στις επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την ασφαλή και αποδοτική διείσδυση των ΑΠΕ αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Παζαΐτης, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής & Μετασχηματισμού του ΔΕΔΔΗΕ, μιλώντας στο 3ο φόρουμ Renewable & Storage με θέμα «Νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης» που διοργανώνει το energypress.gr στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Ο κ.Παζαΐτης, σημείωσε ότι «στόχος είναι να έχουμε ένα σύστημα έργων που να εξασφαλίζει γρήγορη , ασφαλή και αποδοτική διείσδυση των ΑΠΕ» και στο πλαίσιο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ επενδύει σε φυσικές υποδομές, ενισχύει το δίκτυο, εισάγει νέους υποσταθμούς και επενδύει σε έξυπνα συστήματα που θα επιτρέψουν την καλύτερη διαχείριση ενώ προωθούνται τα συστήματα αποθήκευσης, η έρευνα και οι νέες τεχνολογίες. Βασικός πυλώνας είναι η συνεργασία με άλλους φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις όπως σημείωσε.

«Η αποδοτική εισαγωγή των ΑΠΕ προϋποθέτει σειρά άλλων υποδομών, επομένως οι επενδύσεις σε ΑΠΕ συνοδεύονται και από σειρά έργων τα οποία εμείς τα έχουμε αποκαλέσει στρατηγικά, έχουν να κάνουν με τα έξυπνα δίκτυα, επιτρέπουν να εκτιμούμε πως εξελίσσεται το δίκτυο για να μπορούμε να ενεργούμε αναλόγως», επεσήμανε ο κ. Παζαΐτης.

Κληθείς να δώσει μια εικόνα για τη δυνατότητα ανταπόκρισης του Διαχειριστή στη διασύνδεση νέων μονάδων ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι η εταιρεία ενεργεί σε δύο επίπεδα, το τεχνικό και το θεσμικό. Τα τελευταίο είναι πιο δύσκολο ενώ ως προς τα λειτουργικά θέματα έχει ενισχυθεί ο τομέας ανάπτυξης και λειτουργίας του δικτύου. «Τα αποτελέσματα τα δύο τελευταία χρόνια δείχνουν ότι έχουμε κάνει άλματα. Πέρυσι τριπλασιάσαμε το ρυθμό αξιολόγησης και έγκρισης αιτήσεων, φέτος πιάσαμε τους στόχους μας στο οκτάμηνο (στα 6 γιγαβάτ)», επεσήμανε ενώ ανέφερε ότι τα αιτήματα συνεχίζονται αν και όχι με τον καταιγιστικό ρυθμό που είχαν καταγράψει στο παρελθόν.

Πηγή energypress.gr