Τσίπρας για ΔΕΗ: Κερδοσκοπικό παιχνίδι και κρυφό σχέδιο

Τσίπρας για ΔΕΗ: Κερδοσκοπικό παιχνίδι και κρυφό σχέδιο
Δευτέρα, 27/09/2021 - 21:41

Επίθεση στην κυβέρνηση σχετικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στη ΔΕΗ και την ευρύτερη ενεργειακή πολιτική εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

"Δεν γνωρίζατε αυτή την εξέλιξη; Ήταν εκτός σχεδιασμού σας; Μάλλον απίθανο. Γιατί το αποκρύψατε; Γιατί έλλειψε από τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης αφού ισχυρίζεστε ότι η εκχώρηση του 17% θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εταιρείας και στη μείωση του ενεργειακού κόστους; Αφελής δεν είστε κύριε Σκρέκα, ξέρετε καλά τι κάνετε και για ποιους το κάνετε, για αυτό και το κρύψατε. Όπως και καλά ήξεραν τι έκαναν και κάποιοι άλλοι που έστησαν κερδοσκοπικό χορό στην πλάτη της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο όλο αυτό το διάστημα. Για εννέα μέρες μετά την ανακοίνωση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αντί να ανέβει η μετοχή της εταιρείας βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9 ευρώ όταν και ανακοινώθηκε η ΑΜΚ. Την ώρα που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ θεωρώντας ότι θα αυξηθεί, κάποιοι άλλοι για ανεξήγητο λόγω ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών. Με δεδομένο ότι με την ΑΜΚ γνώριζε μόνο η διοίκηση και η κυβέρνηση, το ερώτημα είναι πως απέκτησαν κάποιοι εσωτερική πληροφόρηση. Φαντάζομαι ότι οι αρχές θα δώσουν κάποιες εξηγήσεις".

Συνεχίζοντας για τη ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση λέγοντας ότι κάτω από σκληρότατες πιέσεις δανειστών και εγχώριων κύκλων διέσωσε τη ΔΕΗ ως ένα κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού:

"Επί 4,5 χρόνια η πώληση του 17% της ΔΕΗ ήταν διαρκώς στην ατζέντα των διαπραγματευτών και κυρίως του ΔΝΤ. Εκείνη τη δύσκολη περίοδο κρατήσαμε και τη ΔΕΗ με κοινωνικό πρόσωπο, με χαμηλό τιμολόγιο χωρίς αυξήσεις για 4,5 χρόνια και κοινωνικό τιμολόγιο. Για εμάς το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και η ΔΕΗ ιδίως στις μέρες μας της πράσινης μετάβασης αποτελεί τεράστιο όπλο στα χέρια του Δημοσίου. Ό,τι δεν κέρδισαν οι δανειστές επί 4,5 χρόνια το καταφέρατε εσείς χωρίς να αποτελεί ανοικτή δημόσια δέσμευσή σας"

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να ζητήσει από την επιτροπή ανταγωνισμού και τη ΡΑΕ να δράσουν για ελέγχους, ώστε να σταματήσει το καρτέλ στην ενέργεια στο οποίο "μετέχει δυστυχώς και η ΔΕΗ". Ο ίδιος επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ισπανίας, που ανακοίνωσε μέτρο για την ακρίβεια, το οποίο δεν συγκρίνεται με το αντίστοιχο ελληνικό: "Φρόντισε να μειώσει τον ΕΦΚ στα κατώτατα επίπεδα, το έχετε σκεφτεί αυτό; Εμείς το εξαγγείλαμε και μας κατηγορήσατε παρόλο που είναι προσωρινά μέτρα".

Επί των ημερών της τωρινής κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι υπήρξαν υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα έως 20% και μεταφέρθηκαν στα τιμολόγια τη μείωση στο ΦΠΑ. Αυτές οι αυξήσεις κόστισαν 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές και οδήγησαν τον ΕΛΑΠΕ σε χρεωκοπία. Τονίστηκε επίσης ότι το 2020 η ΔΕΗ ηγήθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδιας στην αγορά πωλώντας στο τετραπλάσιο στη χονδρική και εν συνεχεία με το target model.

"Όλα αυτά μετά το διορισμό golden boys στη διοίκηση με εξαπλάσιες αμοιβές από τις συνήθεις. Και τώρα μας λέτε ότι το 34% που κρατάτε είναι το ίδιο με το 51%. Χαρίζετε την περιουσία του λαού, βάζετε σε κίνδυνο έναν αναπτυξιακό πυλώνα και το χαρακτηρίζετε εξυγίανση. Το επιδιώκετε με έναν τρόπο ερασιτεχνικό και ύποπτο. Προχωράτε σε διαδικασία απαξίωσης του Δημοσίου στη ΔΕΗ, εκχωρείτε τον έλεγχο της εταιρείας και τα μελλοντικά έσοδα που εσείς προβλέπετε με έναν τρόπο πρωτοφανή για τα επιχειρηματικά δεδομένα".

Ο κ. Τσίπρας εστίασε στο ότι ακόμα και με αμιγώς επιχειρηματικούς όρους η κυβέρνηση λέει ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η ΔΕΗ θα απογειωθεί με λειτουργικά κέρδη 7-8 δις. ευρώ.

"Γνωρίζαμε για ατυχείς ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα, αλλά εσείς κάνετε εκχώρηση επί πληρωμή. Και κερατάδες και δαρμένοι. Δίνετε 150 εκατ. από το δημόσιο ταμείο για να εκχωρήσετε το 17% της ΔΕΗ που στα επόμενα χρόνια θα αξίζει 1,5 δις. Πληρώνετε και από πάνω για να εκχωρήσετε 1,5 δις. Τι επιχειρηματική λογική έχει αυτό; Ποιος επιχειρηματίας θα το κανε αυτό για την επιχείρησή του;"

Ένα ακόμη ερώτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ποιος εμπνεύστηκε αυτή την ΑΜΚ και γιατί αποκλείστηκαν οι παλαιοί μέτοχοι. "Ποιος σας το ζητάει και ποιο είναι το κρυφό σας σχέδιο πέρα από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο; Αφήνετε ανοικτή την πόρτα επιθετικής εξαγοράς και εκδίωξης του Δημοσίου. Ελπίζω να το εμφανίσετε τουλάχιστον ως ατύχημα. Δεν θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσετε το ενεργειακό μέλλον της χώρας για να οφελήσετε ολιγάρχες και νεόκοπους προμηθευτές", σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν εναλλακτικές δυνατότητες για να ενισχυθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ. "Η κυβέρνηση πούλησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και ήρθε να το αναλάβει ένα ταμείο που διαχειρίζεται χρήματα ασφαλισμένων στην Αυστραλία που πέρασε και από τη Βρετανία και άφησε χρέη 2 δις. στη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης. Αναρωτιέμαι, ένα τέτοιο ταμείο μπορεί να επενδύσει στον ΔΕΔΔΗΕ με σταθερή απόδοση πάνω από 6% αλλά δεν μπορεί ο ΕΦΚΑ ώστε και πόροι να αντληθούν και να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος;"