Έρχεται η νομοθετική ρύθμιση για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος

Έρχεται η νομοθετική ρύθμιση για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος
Πέμπτη, 23/09/2021 - 13:01

Θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν με 9 ευρώ το μήνα οι λογαριασμοί ρεύματος των καταναλωτών.

Η ρύθμιση αλλά και η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, αναμένονται από την αγορά, ενόψει των λογαριασμών ρεύματος του Σεπτεμβρίου, που θα εκδοθούν τον Οκτώβριο.

Όπως έχει ανακοινωθεί το μέτρο της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος με στόχο να περιοριστεί η επίπτωση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια θα χρηματοδοτηθεί από το νέο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο θα έχει ως βασική προτεραιότητα να λειτουργεί αποσβεστικά σε εξαιρετικές συνθήκες όπως αυτές που έχουν διαμορφωθεί τώρα με την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα του νέου ταμείου προβλέπεται να προέλθουν από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που εκπλειστηριάζει η χώρα μας. Συνολικά, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΥΠΕΝ, το νέο ταμείο θα προικοδοτηθεί με ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Άλλες ρυθμίσεις

Η σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα περιληφθεί στο νέο νομοσχέδιο που προβλέπεται να κατατεθεί εντός των ημερών για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Εκτός του Ταμείου, στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν επίσης οι ρυθμίσεις σχετικά με το μέτρο της πώλησης λιγνιτικών πακέτων ενέργειας από τη ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη θεραπεία (remedy) για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη.

Τέλος στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται να υπάρξει πρόβλεψη για επιστροφή στη ΔΕΗ των δύο λιγνιτικών εργοστασίων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, τα οποία είχαν αποσχιστεί στο πλαίσιο του παλαιότερου σχεδίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης. Καθώς οι πωλήσεις πλέον έχουν ακυρωθεί, προβλέπεται τα δύο εργοστάσια να επανέλθουν στον μητρικό όμιλο.

Χάρης Φλουδόπουλος/ capital.gr