Σ. Φάμελλος: “Η Ενεργειακή Μετάβαση είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για να το αφήσουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να το διαχειριστεί”

Πέμπτη, 16/09/2021 - 13:22

«Ενώ ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεσμεύτηκε ότι η πολιτεία θα καλύψει το 80% των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, επιβεβαιώνεται τελικά, μετά και από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κ.Σκρέκα, ότι η ελάφρυνση θα είναι μόνο εννιά (9) ευρώ το μήνα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει με πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα να επιδοτεί τελικά την ακρίβεια και να μη λύνει το πρόβλημα με δομικές, ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Δεν ξέρουμε ακόμη ούτε ποιους μήνες θα αφορά το μέτρο, γεγονός που καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καν ούτε διαχειριστική επάρκεια, πόσω δε μάλλον αξιοπιστία», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra Channel» με τον Γ. Μελιγγώνη.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε ενεργειακή κρίση, και κατάφερε, καθ’ όλη την περίοδο διακυβέρνησής της να μην αυξηθούν τα τιμολόγια ηλεκτρισμού ούτε κατά ένα ευρώ αλλά να μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 12%, μειώνοντας τότε και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο. Σήμερα όμως η κυβέρνηση δεν απαντάει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας και επιτρέπει να συνεχίζεται η ακρίβεια.

«Ο κ. Χατζηδάκης δήλωνε ότι ο ανταγωνισμός και η αγορά θα λύσουν όλα τα προβλήματα, πριν την εφαρμογή του Target Model/Μοντέλου Στόχου τον Νοέμβριο του 2020, αφήνοντας όμως αρρύθμιστη και χωρίς έλεγχο την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να «στεφτεί» τον Αύγουστο του 2021 πρωταθλήτρια ακρίβειας ρεύματος στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του αρμόδιου Υπουργού, Κ. Σκρέκα, με τους εναλλακτικούς παρόχους, μετά τη Συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τα πρόχειρα μέτρα που, όπως σημείωσε, δεν έχει αντιληφθεί ούτε ο ίδιος πώς θα λειτουργήσουν, σχολίασε ότι περιορίστηκε σε ευχολόγια και στην «καλή διάθεση» των προμηθευτών για να απορροφήσουν την ακρίβεια. Οι πολίτες, τόνισε, βλέπουν την επιτελική κυβέρνηση των αρίστων να προσπαθεί να αντιμετωπίσει με ευχές το κύμα ακρίβειας αντί να παρεμβαίνει για να ρυθμίσει και να ελέγξει την αγορά. Βλέπουν ακόμη το κόστος ενέργειας να αυξάνεται με την κυβέρνηση ΝΔ να ασχολείται μόνο με το πώς θα αυξήσει τους Διευθυντές, τα γαλάζια παιδιά στη ΔΕΗ, στον ΔΕΔΔΗΕ και πώς θα εξαπλασιάσει τις αμοιβές τους.

«Αγωνία μόνο και ανασφάλεια αισθάνονται τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες εξαιτίας της ανεπάρκειας της κυβέρνησης να διαχειριστεί την ακρίβεια, τις πυρκαγιές και την πανδημία».

Αναφέρθηκε ακόμη στο ότι «τα 150 εκατ. ευρώ αφενός, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπέρογκες αυξήσεις και αφετέρου, αφαιρούν χρήματα που η Ελλάδα χρειάζεται για δράσεις εξοικονόμησης, για τις ΑΠΕ και για την ανθεκτικότητα των υποδομών μας έναντι της κλιματικής κρίσης».

Ο Σ.Φάμελλος αποδόμησε την πρόχειρη και κούφια εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη περί απολιγνιτοποίησης, πριν από δύο χρόνια. Μία εξαγγελία που έγινε «στο πόδι», χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια του ενεργειακού μας συστήματος, αφού, τον Αύγουστο, μπήκαν στο λιγνιτικές μονάδες σύστημα για να καλύψουν τη ζήτηση. Η μεθόδευση απολιγνιτοποίησης του κ. Μητσοτάκη δεσμεύει την Ελλάδα στο ορυκτό και εισαγόμενο φυσικό αέριο αφού δεν πρόκειται για απανθρακοποίηση αλλά για αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών και συνεπώς, δε μάς οδηγεί στην πράσινη ενέργεια, μάς οδηγεί στην ακρίβεια. Σημείωσε ότι ο ίδιος ο κ. Σκρέκας, στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο ακόμη και σε σχέση με τον λιγνίτη και υπογράμμισε ότι, δύο χρόνια μετά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη, δεν υπάρχει ακόμη κανένα σχέδιο για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, ενώ οι άνεργοι στη Δυτική Μακεδονία ξεπερνούν ήδη τους 2.500.

Κλείνοντας δήλωσε: «Η Πράσινη και η Ενεργειακή Μετάβαση είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για να το αφήσουμε να το διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το ξεπούλημα κρίσιμων υποδομών, του δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε έναν ιδιώτη και του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε κάποιο fund, αποτελεί μία εγκληματική επιλογή που στερεί «εργαλεία» από τα χέρια της πολιτείας στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ενώ η κυβέρνηση αποδεικνύεται σήμερα ότι δεν μπορεί καν να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των πολιτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο αγαθό του ηλεκτρισμού».