ΥΠΕΝ: Μέχρι τέλη Οκτωβρίου το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά πάρκα

ΥΠΕΝ: Μέχρι τέλη Οκτωβρίου το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά πάρκα
Δευτέρα, 13/09/2021 - 20:32

Μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά πάρκα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αποτελεί το ένα σκέλος των παρεμβάσεων του ΥΠΕΝ. Το άλλο αφορά την παρουσίαση της β ΄φάσης της απλοποίησης του αδειοδοτικού πλαισίου που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση πριν 1,5 χρόνο.

«Θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο νόμου τις επόμενες εβδομάδες με περαιτέρω απλουστεύσεις στη διαδικασία αδειοδοτήσεων» δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη η Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Όπως ανέφερε, θα ξεκινήσει ο διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη και στην συνέχεια θα πάει προς ψήφιση στην βουλή. «Πιστεύουμε στο υπουργείο ότι ένα σχήμα που θα υποστηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσουμε την ανάπτυξή τους» τόνισε.

Το ΥΠΕΝ υπέβαλε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τo τελικό επίσημο σύστημα, μέσω του οποίου θα επεκταθεί το υπάρχον σύστημα δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια μέχρι το 2025.

Η κ. Σδούκου τόνισε ότι από τις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας και εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα προχωρήσει διαγωνιστική διαδικασία για μια δομή αποθήκευσης ενέργειας.