Ξεκινά στις 10 Σεπτεμβρίου το Southeast Europe Energy Forum 2021

Ξεκινά στις 10 Σεπτεμβρίου το Southeast Europe Energy Forum 2021
Δευτέρα, 06/09/2021 - 21:02

Ξεκινά την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο ΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη

Το 5ο Southeast Europe Energy Forum, το κορυφαίο θεσμικό Συνέδριο της χώρας για τον κλάδο της Ενέργειας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση το συνέδριο πραγματοποιείται για πέμπτη διαδοχική χρονιά, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα και τη στρατηγική υποστήριξη του Atlantic Council και του U.S. Chamber of Commerce.

Σε μια χρονική συγκυρία, όπου διαμορφώνεται ένα καινούργιο και δυναμικό μείγμα ενεργειακών διασυνδέσεων, ο ρόλος της Ελλάδας και η επενδυτική της προοπτική, έχει αναβαθμιστεί, δίνοντας σημαντική ώθηση στην οικονομία της χώρας. Η Ελλάδα, καλείται να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις, να εκμεταλλευτεί το γεωπολιτικό της πλεονέκτημα να μείνει σε μια σταθερή τροχιά αναπτυξιακής προοπτικής. Σε αυτό το πλαίσιο της διαρκούς αναπροσαρμογής, η χώρα μας, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος, εναρμονίζεται απόλυτα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το 2030, και κάνει σημαντικά βήματα ώστε να επιταχύνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Στην ατζέντα του 5ου Southeast Europe Energy Forum κυρίαρχη θέση κατέχουν, ο κομβικός ρόλος των ΗΠΑ στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και οι προοπτικές που δημιουργούνται, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι στο πλαίσιο των γεωπολιτικών εξελίξεων, ο επενδυτικός ρόλος των περιφερειακών αγορών στην ΝΑ Ευρώπη, η αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η αύξηση του κόστους ενέργειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι ενεργειακές συνεργασίες πέρα από σύνορα, καθώς και η επίδραση της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης στον κλάδο της Ενέργειας.

Ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, αναφερόμενος στο 5ο Southeast Europe Energy Forum, δήλωσε: “To Southeast Europe Energy Forum, το κορυφαίο θεσμικό γεγονός για την ενέργεια, πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία όπου η κλιματική κρίση απαιτεί την άμεση χάραξη ενός νέου και εναλλακτικού οδικού χάρτη στο ενεργειακό τοπίο, με προτεραιότητα την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα, η οποία μπορεί να διασφαλίσει και την οικονομική ανάπτυξη. Για 5η συνεχή χρονιά, το Forum, θα αποτελέσει τη βάση για έναν ολοκληρωμένο, ουσιαστικό και επιδραστικό διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο της ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και πολιτικής κοινότητας τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη”

Ο Κώστας Ανδριοσόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τόνισε: “Το Southeast Europe Energy Forum, τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει το αποτύπωμά του στις εξελίξεις που συνδέονται με τον τομέα της ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ενέργεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των συνεργασιών και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα σε αυτό το νέο πεδίο που δημιουργείται, διαθέτει ισχυρό αποτύπωμα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, έχοντας αναπτύξει δυνατές περιφερειακές συμμαχίες και συνεργασίες. Ο ουσιαστικός διάλογος των υπουργών της ευρύτερης περιοχής, σε συνδυασμό με την διευρυμένη παρουσία αμερικανών αξιωματούχων, θα αναδείξει τις προκλήσεις και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της επόμενης ημέρας στον κλάδο της Ενέργειας”.

O Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Ηλίας Σπυρτούνιας, επεσήμανε την συμβολή του SEEF στις ενεργειακές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην περιοχή της Β. Ελλάδας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μέσα από επιχειρηματικές και διακρατικές συνεργασίες στρατηγικής σημασίας για την ανάδειξη της Ελλάδας ως περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Συμπλήρωσε δε, ότι το SEEF όλα αυτά τα χρόνια διεξάγεται με την στρατηγική συνεργασία σημαντικών οργανισμών όπως το US Chamber of Commerce και το Atlantic Council αλλά και με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας, πράγμα που υποδηλώνεται από την παρουσία κάθε χρόνο σημαντικών κυβερνητικών αξιωματούχων και διπλωματών από γειτονικά κράτη και τις ΗΠΑ καθώς και διεθνώς αναγνωρισμένων έμπειρών αναλυτών στον τομέα της ενέργειας.

Οι ισχυρές συνεργασίες του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με το θεσμικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων της πολιτικής, επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας από την Ελλάδα και την Ευρώπη διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό και επιδραστικό διάλογο, χαράσσοντας το χάρτη της επόμενης ημέρας. Ειδικότερα, στο 5ο Southeast Europe Energy Forum έχουν επιβεβαιώσει και θα συμμετάσχουν οι:

- Kostas Andriosopoulos, Professor of Finance and Energy Economics, ESCP Europe Business School & Chairman, Energy Committee, American-Hellenic Chamber of Commerce

- Nikolaos Bakatselos, President, American-Hellenic Chamber of Commerce

- Dan Byers, Vice President, Policy, U.S. Chamber Global Energy Institute

- Kate Marie Byrnes, Ambassador, U.S. Embassy to North Macedonia

- Fatmir Bytyki, Deputy Prime Minister, Republic of North Macedonia

- Kurt Donnelly, Senior Bureau Official (SBO), Bureau of Energy Resources’ Deputy Assistant Secretary for Energy Diplomacy, U.S. Department of State

- Maria Rita Galli, CEO, DESFA

- Ioannis Giarentis, Chairman & CEO, Renewable Energy Sources Operator & Guarantees of Origin (DAPEEP SA)

- Anthony F. Godfrey, Ambassador, U.S. Embassy to Serbia

- Benjamin Haddad, Director, Europe Center, Atlantic Council, U.S.A.

- George Ioannou, CEO, Energy Exchange, Greece

- Nektaria Karakatsani, Expert in Energy Regulation and EU Funding, Greece

- Yuri Kim, Ambassador, U.S. Embassy to Albania

- Konstantin Konstantinov, CEO, Independent Bulgarian Energy Exchange EAD (IBEX)

- David Livingston, Senior Advisor, U.S. Special Presidential Envoy for Climate

- Vladimiri Malinov, CEO, Bulgartransgaz

- Zorana Mihajlovic, Deputy Prime Minister and Minister of Energy and Mining, Serbia

- Milos Mladenovic, Managing Director, SEEPEX, Serbia

- Pavlos Mylonas, CEO, National Bank of Greece

- Herro Mustafa, Ambassador, U.S. Embassy to Bulgaria

- Naser Nuredini, Minister of Environment and Physical Planning, Republic of North Macedonia

- George Pechlivanoglou, Vice President, Eunice Energy Group (EEG) & Former Chairman, Wind Energy Committee ASME

- Natasa Pilides, Minister of Energy, Commerce, Industry & Tourism, Cyprus

- Geoffrey R. Pyatt, Ambassador, U.S. Embassy to the Hellenic Republic

- Alexandra Sdoukou, Secretary General for Energy & Mineral Resources, Ministry for the Environment and Energy

- Andreas Shiamishis, CEO, Hellenic Petroleum

- Konstantinos Sifnaios, Vice President & Project Director, Gastrade

- Konstantinos Skrekas, Minister, Ministry of Environment & Energy

- Elias Spirtounias, Executive Director, American-Hellenic Chamber of Commerce

- Anastasios Tosios, Deputy CEO, Athens Water Supply & Sewerage Company S.A. (EYDAP)

- Andrey Zhivkov, Minister of Energy, Bulgaria