Ο προβληματισμός των επενδυτών σε μικρά φωτοβολταϊκά και η προθεσμία

Ο προβληματισμός των επενδυτών σε μικρά φωτοβολταϊκά και η προθεσμία
Τρίτη, 31/08/2021 - 21:38

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επενδυτές στα λεγόμενα μικρά φωτοβολταϊκά εξαιτίας της προθεσμίας που έχουν μέχρι τα τέλη του 2022 για το κλείδωμα ταρίφας εκτός διαγωνισμών όπως προέβλεπε πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΝ.

Μπορεί για όσους είναι εκτός χώρου να θεωρείται ως επαρκές χρονικό διάστημα ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των αιτημάτων των υποψήφιων επενδυτών σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξει το χρονικό περιθώριο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το «κλείδωμα» ταρίφας εκτός διαγωνισμών.

Εάν αυτό δεν συμβεί τότε αρκετοί επενδυτές κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα. Με αποτέλεσμα να μην προλάβουν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2022 για να υπογράψουν σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ.

Στα χαρτιά, όσοι έχουν απορριπτικές απαντήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ σε αιτήματα για παροχή όρων σύνδεσης σε νέα έργα ΑΠΕ μπορούν, μέσα σε ένα μήνα, να ζητήσουν να μπει η μονάδα τους στη λίστα επιλαχόντων, ώστε να παραμείνει υποψήφια για σύνδεση στην περίπτωση που υπάρξει στην πορεία διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος». Εφόσον το σχετικό αίτημα ανανεώνεται κάθε χρόνο, το έργο μπορεί να διατηρηθεί στη λίστα επιλαχόντων για μια πενταετία.

Όμως, σε περίπτωση που τα μικρά φωτοβολταϊκά δεν εξασφαλίσουν τιμές εκτός διαγωνισμών, για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, η προαναφερθείσα διαδικασία στερείται επί τους ουσίας νοήματος για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, από τη στιγμή που οι τιμές απορρόφησης του ρεύματος στο μεταξύ θα πέφτουν, κάτι που θα πλήττει περαιτέρω τη βιωσιμότητα των επενδύσεων