ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Νέα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1,9 GW δρομολογεί στη Δυτική Μακεδονία

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Νέα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1,9 GW δρομολογεί στη Δυτική Μακεδονία
Παρασκευή, 20/08/2021 - 13:11

Νέα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1,9 GW δρομολογεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία, καταθέτοντας τον προηγούμενο Φεβρουάριο αιτήσεις στον ΑΔΜΗΕ για τη σύνδεση των πάρκων στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, από τα έργα αυτά, ένα σημαντικό μέρος προορίζεται για το κοινό εταιρικό σχήμα με τη RWE Renewables (θυγατρική της γερμανικής RWE), στο πλαίσιο της αδειοδοτικής «ωρίμανσης» από τη θυγατρική της ΔΕΗ των φωτοβολταϊκών που θα εισφέρει στην κοινοπραξία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Joint Venture των δύο εταιρειών αναμένεται να συσταθεί και να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Οκτώβριο, χωρίς δηλαδή να υπάρξει κάποια καθυστέρηση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο προέβλεπε την «πρεμιέρα» της κοινοπραξίας εντός του φθινοπώρου.

Έτσι, καθώς η θυγατρική της ΔΕΗ έχει πλέον λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ για όλο το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο των 1,9 GW, αυτό σημαίνει πως έχει «κλειδώσει» τη σύνδεση στο δίκτυο του συντριπτικά μεγαλύτερου ποσοστού των πάρκων με τα οποία θα συμπράξει με τη RWE, πριν ενεργοποιηθεί η εν λόγω σύμπραξη.

Στο α΄ μισό του 2021 η ανάπτυξη των πρώτων μονάδων

Με βάση τη συμφωνία των δύο εταιρειών, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE θα εισφέρουν στο κοινό εταιρικό σχήμα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW εκάστη. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η ανάπτυξη των πρώτων φωτοβολταϊκών μονάδων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η «συμμαχία» επισφραγίσθηκε τον Φεβρουάριο, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας έπειτα από τις εγκρίσεις του Συμφωνητικού Συνεργασίας (Head of Terms) από τα Διοικητικά Συμβούλια των εμπλεκόμενων εταιρειών. Στο Joint Venture η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμμετέχει με 49% και η RWE (μέσω της RWE Renewables) με ποσοστό 51%.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του Joint Venture υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής των έργων. Η ανάπτυξη του συνόλου του κοινού χαρτοφυλακίου τοποθετείται σε έναν χρονικό ορίζοντα 3-5 ετών.

Οι στόχοι για αυτόνομη ανάπτυξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα έργα από το νέο «κύμα» φωτοβολταϊκών που ωριμάζει αδειοδοτικά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αφορούν την αυτόνομη ανάπτυξη της εταιρείας. Όπως είναι γνωστό, για την αυτόνομη ανάπτυξή της, η θυγατρική της ΔΕΗ αναμένεται να προκηρύξει σε νέους διαγωνισμούς για κατασκευή τουλάχιστον 500 MW φωτοβολταϊκών σταθμών στους επόμενους 7-9 μήνες.

Τα φωτοβολταϊκά αυτά θα προστεθούν στα έργα που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ή έχει δρομολογήσει ήδη η εταιρεία, όπως το mega φωτοβολταϊκό 230 MW στην Πτολεμαΐδα, τη συστοιχία φωτοβολταϊκών 50 MW στη Μεγαλόπολη, αλλά και το φωτοβολταϊκό 64 MW στην Κοζάνη που προκήρυξε στις αρχές Αυγούστου.

Σε δεύτερο χρόνο, η εταιρεία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 400 MW, ώστε να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει για συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,5 GW «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, έως το τέλος του 2023 με αρχές του 2024.

Συντάκτης Κώστας Δεληγιάννης, Πηγή insider.gr