Όμιλος Καράτζη: Νέα μεγάλη επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάνω από 500 εκατ. ευρώ

Όμιλος Καράτζη: Νέα μεγάλη επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάνω από 500 εκατ. ευρώ
Παρασκευή, 13/08/2021 - 18:40

Σε έναν από τους ισχυρότερους πρωταγωνιστές στην αγορά φωτοβολταϊκών εξελίσσεται ο όμιλος Καράτζη, που πραγματοποιεί περαιτέρω άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο όμιλος που ήδη έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας, πέτυχε την ένταξη δύο νέων τεράστιων projects ηλιακής ενέργειας στις στρατηγικές επενδύσεις, μετά την πρόσφατη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής.

Με τη νέα στρατηγική επένδυση που εγκρίθηκε για την ανάπτυξη φωτοβολταικών σταθμών 362,75 MW, το μελλοντικό εκτόπισμα του ομίλου στο πεδίο της ηλιακής ενέργειας θα ξεπερνά το 1,1 GW, καθιστώντας τον όμιλο Καράτζη έναν από τους πλέον ισχυρούς παίκτες του κλάδου.

Η νέα μεγάλη επένδυση, αφορά φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 1.063 MW και εκτιμώμενης επένδυσης άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει το project

Ειδικότερα, οι εγκριτικές αποφάσεις της ΔΕΣΕ αφορούν το επενδυτικό σχέδιο «Ανάπτυξη Φ/Π 700 MW» της «Ενιπέας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και το επενδυτικό σχέδιο «Ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 362,75 MW» της Καράτζης Α.Ε.

Το mega project της Ενιπέας πήρε το πράσινο φως της ΡΑΕ τον περασμένο Απρίλιο και προβλέπει την κατασκευή σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 700 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 630 MW στη Θεσσαλία, ενώ η σχετική αίτηση είχε υποβληθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2020.

Με βάση τον επενδυτικό φάκελο της εταιρείας Ενιπέας Μονοπρόσωπη Α.Ε. που κατατέθηκε στο Enterprise Greece την 1η Δεκεμβρίου 2020, η πρόταση αφορά στη μελέτη και ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 700 ΜW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.022.407.000 kWh στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα του Δήμου Φαρσάλων, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το έργο που θα διαθέτει, παράλληλα, και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία 1.100 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 38 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία του.

Πέρυσι η πρώτη στρατηγική επένδυση

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος πέρασε πέρυσι από τη Διυπουργική Επιτροπή την πρώτη στρατηγική επένδυση ύψους 421,6 εκατ. ευρώ, που προβλέπει τη δημιουργία 26 νέων φωτοβολταϊκών σταθμών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 830 MWp, σε διάφορες εκτάσεις στη Μαγνησία, τη Λάρισα και το Κιλκίς.

Το project αυτό έχει ήδη μπει σε φάση υλοποίησης, καθώς οι συγκεκριμένες θέσεις εγκατάστασης είναι ιδιωτικές και ο όμιλος Καράτζη έχει ολοκληρώσει τις σχετικές συμφωνίες.

Ο όμιλος είχε αιτηθεί το χαρακτηρισμό του επενδυτικού σχεδίου ως στρατηγική επένδυση τον Ιούλιο του 2020, κάτι που έγινε πράγματι το περασμένο φθινόπωρο, εξασφαλίζοντας το premium της ταχείας αδειοδότησης, δεδομένου ότι πρόκειται για επένδυση στον τομέα της βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας με συνολικό προϋπολογισμό υπερ-τετραπλάσιο του ελάχιστου απαιτούμενου των 100 εκατ. ευρώ.

(Πηγή Ημερησία)