Προκηρύχθηκε η δημοπράτηση νέου φωτοβολταϊκού αξίας 40 εκ. ευρώ από τη ΔΕΗΑΝ στην Κοζάνη

Προκηρύχθηκε η δημοπράτηση νέου φωτοβολταϊκού αξίας 40 εκ. ευρώ από τη ΔΕΗΑΝ στην Κοζάνη
Τρίτη, 03/08/2021 - 17:27

Ακόμα μία επένδυση στον τομέα της ενέργειας και των ΑΠΕ οδεύει βγήκε προς δημοπράτηση. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο που θα κατασκευαστεί στην Κοζάνη και συνδέεται άμεσα με το masterplan απολιγνιτοποίησης, που έχει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028.

Το έργο δρομολογείται από το κατασκευαστικό κλάδο της ΔΕΗ στο τομέα των ΑΠΕ, ο οποίος είναι από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) με το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης να ανέρχεται στα 39,8 εκατομμύρια ευρώ με ΦΠΑ (32,1 εκατομμύρια ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ).

Πρόκειται για την κατασκευή ενός ακόμα φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 64,9 MW στη θέση Άγιος Χριστόφορος του Δήμου Εορδαίας στην Κοζάνη. Στη σύμβαση περιλαμβάνεται συγκεκριμένα μαζί με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού η μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού και η προμήθεια και η σύνδεσή του στον υφιστάμενο υπαίθριου τύπου υποσταθμό 150 kV “Άγιος Χριστόφορος” μέσω νέου Μ/Σ 33kV/150kV.

Ως προθεσμία για την υποβολή των προσφορών εκ μέρους των ενδιαφερομένων έχει οριστεί η 30ή Σεπτεμβρίου 2021. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η αποσφράγιση των φακέλων για την ανάδειξη του μειοδότη που θα υποβάλλει την προσφορά με τη μεγαλύτερη έκπτωση, καθώς πρόκειται για ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό με κύριο κριτήριο την τιμή.

Το σχήμα που θα αναλάβει το έργο καλείται να πληρώσει εγγυητική επιστολή που θα ανέρχεται στο 2% επί της συνολικής αξίας του έργου με το τελικό ποσό να ορίζεται στις 643.000 ευρώ. Σε περίπτωση που το μειοδοτούν σχήμα αποτελείται από ενώσεις οικονομικών φορέων, τότε θα πρέπει να υποβληθούν μία ή και περισσότερες εγγυητικές επιστολές ώστε να καλύπτουν το παραπάνω ποσό ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής του κάθε φορέα στο σχήμα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια της ΔΕΗΑΝ και η κατασκευαστική περίοδος ανέρχεται στους 40 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, η οποία ενδέχεται να υπογραφεί έως τα τέλη του έτους, αν δεν υπάρξουν οι “διαξιφισμοί” μέσω προσφυγών στην Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

Επομένως, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022 και να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2024, παρέχοντας έτσι ακόμα μία εναλλακτική στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και καύσιμο φυσικό αέριο.

Οι Big 5 και τα έργα ΑΠΕ της ΔΕΗΑΝ

Δυναμικά στην κούρσα της κατασκευής έργων ΑΠΕ και ειδικά φωτοβολταϊκών πάρκων για χάρη της ΔΕΗΑΝ έχουν ριχτεί δύο εταιρίες εκ των Big 5. Πρόκειται για τον Όμιλο Mytilineos και την ΤΕΡΝΑ, οι οποίες έχουν αναλάβει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη.

Το μεγαλύτερο υπό κατασκευή πάρκο την παρούσα στιγμή είναι αυτό στην Κοζάνη με την Mytilineos να έχει αναλάβει την κατασκευή του. Η Mytilineos μειοδότησε μεταξύ τεσσάρων προσφορών και ανέλαβε το έργο της κατασκευής του mega φωτοβολταϊκού συνολικής ισχύος 200 MW, το οποίο κοστολογούταν στα 110 εκατομμύρια, Επίσης, ανέλαβε την κατασκευή ενός μικρότερου φωτοβολταϊκού 15 MW και τη ΤΕΡΝΑ θα κατασκευάσει ακόμα ένα πάρκο ισάξιας ισχύος. Τα δύο αυτά πάρκα εκτινάσσουν τον προϋπολογισμό του έργου στα 130 εκατομμύρια ευρώ.

Η περίοδος κατασκευής και ηλέκτρισης των έργων έχει οριστεί στους 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2020.

Από την άλλη η ΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε πρόσφατα ανάδοχος στο έργο για την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών πάρκων συνολική ισχύος 50 MW στην Μεγαλόπολη. Τα έργα χωρίζονται σε ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 39 MW και άλλο ένα 11 MW.

Η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε παρέχοντας προσφορά ύψους 28,5 εκατομμυρίων ευρώ μαζί το ΦΠΑ παρέχοντας έκπτωση της τάξης του 17,5%.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί με συστήματα μονού άξονα και τεχνολογία bifacial (διπλής όψης) φωτοβολταϊκών πλαισίων, ενώ θα κατασκευαστεί νέος υποσταθμός μέσης προς υψηλή τάσης για τη σύνδεσή του στο σύστημα.

Το έργο θα κατασκευαστεί σε απαλλοτριωμένη έκταση της ΔΕΗ, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για αποθέσεις κατά τη λειτουργία των ορυχείων παλαιότερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

Το νέο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗΑΝ

Ταυτόχρονα, η ΔΕΗΑΝ διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο σε έργα ΑΠΕ, το οποίο αγγίζει τα 2,5 GW. Σε αυτό εξέχουσα θέση έχει ένα ακόμα φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 340 MW στη Μεγαλόπολη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο διαγωνισμός για το εν λόγω πάρκο αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του, όπου και αναμένεται ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα από τη ΔΕΗΑΝ. Εάν λάβουμε υπόψη την αξία του υπό κατασκευή φωτοβολταϊκού των 230 MW στην Κοζάνη, τότε το νέο έργο της ΔΕΗΑΝ αναμένεται να αγγίξει τα 180 εκατομμύρια ευρώ.

ypodomes.com