Ο Κ. Σκρέκας στην Ημερίδα της ΡΑΕ: Σύμμαχος των «πράσινων» στόχων οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές ηλ. ενέργειας

Ο Κ. Σκρέκας στην Ημερίδα της ΡΑΕ: Σύμμαχος των «πράσινων» στόχων οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές ηλ. ενέργειας
Τετάρτη, 21/07/2021 - 16:45

Ο κλάδος της ενέργειας θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, ενώ είναι ο πρωταρχικός τομέας για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για το Market Reform Plan.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το Market Reform Plan αποτελεί τον «οδικό χάρτη» των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων στις εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές. Το προσχέδιο έχει ήδη υποβληθεί στην Κομισιόν από τα τέλη Ιουνίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ. 

«Οι κλάδοι που ευθύνονται για τις εκπομπές αέριων ρύπων είναι κλάδοι που ρυθμίζονται από τη ΡΑΕ και γι΄ αυτό θα στηρίξουμε την αναβάθμιση της Αρχής. Είναι ενδεικτικό ότι το 35% των εκπομπών προέρχεται από την παραγωγή ηλεκτρισμού», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας στην ημερίδα.

Όπως συμπλήρωσε, το Market Reform Plan θα προαγάγει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη, σε μία συγκυρία όπου το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται εν μέσω ριζικών αλλαγών. Επισήμανε πως το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα θέτει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών, ενώ η Ελλάδα φιλοδοξεί να είναι από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που θα ολοκληρώσει την επικαιροποίηση.

Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις αποτελούν προϋπόθεση για την θέσπιση του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας καθώς του Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM), ο οποίος θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι μηχανισμοί αυτοί θα διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια, ενώ θα συμβάλουν στο να ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις για νέες μονάδες φυσικού αερίου, καθιστώντας τις επενδύσεις αυτές οικονομικά βιώσιμες.

Πολλές και σύνθετες μεταρρυθμίσεις

Το Market Reform Plan αποτελεί μία ευκαιρία για να τεθούν σε εφαρμογή συγκεκριμένα μέτρα, σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με σκοπό την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Α. Σδούκου.

Μίλησε για «πολλές και σύνθετες μεταρρυθμίσεις», με στόχους μεταξύ άλλων να αυξηθεί το μερίδιο των ΑΠΕ, να βελτιωθεί η επάρκεια ισχύος, να ενισχυθούν οι καταναλωτές, και να προωθηθεί η ενοποίηση των εγχώριων χονδρεμπορικών αγορών με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Επισήμανε πως αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις. Όπως συμπλήρωσε, η έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αποτελεί μεγάλο βήμα, ωστόσο απομένουν αρκετές εκκρεμότητες προς διευθέτηση. Ανάμεσα σε αυτές είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ρεύματος, η διεύρυνση της συμμετοχής στην αγορά Εξισορρόπησης, η σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και ενερβοβόρων καταναλωτών, καθώς και η ενίσχυση της ρευστότητας της προθεσμιακής αγοράς.

Όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση, υπογράμμισε πως με την άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων, πλέον είναι ελάχιστες οι ώρες λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Γι΄ αυτό και το ΥΠΕΝ προκοινοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο στην Κομισιόν φάκελο για Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας.

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, στόχος είναι ο Μηχανισμός να λειτουργήσει για βραχύ χρονικό διάστημα, ώστε οι λιγντικές μονάδες να παραμένουν σε ψυχρή εφεδρεία, μέχρι να ενταχθούν στο σύστημα καινούριες μονάδες φυσικού αερίου.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, σημείωσε πως το Market Reform Plan δίνει την ευκαιρία η χώρα μας να γίνει πρωτοπόρος πανευρωπαϊκά στη μεταρρύθμιση των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, και όχι να ακολουθεί τις εξελίξεις, όπως γίνεται συνήθως.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Ι. Γιαρέντης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΧΕ, Γ. Ιωάννου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Α.Μάνος.

Κώστας Δεληγιάννης / insider.gr