Ανοίγει η πλατφόρμα για μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια, και Κυκλάδες

Ανοίγει η πλατφόρμα για μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια, και Κυκλάδες
Τρίτη, 13/07/2021 - 20:48

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την «υποδοχή» αιτημάτων από μικρά φωτοβολταϊκά έργα σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια, και Κυκλάδες.

Αυτό άλλωστε ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου σχετικά με το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα. Σύμφωνα με τον υπουργό, κριτήριο για την πρόκριση των έργων που θα εγκατασταθούν, θα είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτήσεων.

Όπως είναι γνωστό, το περιθώριο ισχύος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών είναι 86 Μεγαβάτ στην Πελοπόννησο, 45 Μεγαβάτ στις Κυκλάδες (από τα οποία 15 Μεγαβάτ για net metering), 40 Μεγαβάτ στην Εύβοια και 140 Μεγαβάτ στην Κρήτη (εκ των οποίων 40 Μεγαβάτ για net metering). Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού.

Η μέγιστη ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού έχει ορισθεί στα 400 Κιλοβάτ. Εξαίρεση αποτελεί η Εύβοια, όπου το πλαφόν ανέρχεται στο 1 Μεγαβάτ, καθώς εκεί δεν είχε υπάρξει αναστολή αιτήσεων, όπως στις άλλες τρεις κορεσμένες περιοχές.

Τα έργα θα κατακυρώσουν ταρίφα χωρίς τη διεξαγωγή διαγωνισμών, με βάση τον πίνακα Τιμών Αναφοράς για έργα ΑΠΕ εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ δεν προτίθεται το προσεχές διάστημα να προχωρήσει σε επικαιροποίηση του Πίνακα με υπουργική απόφαση, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνουν σε ισχύ οι τρέχουσες τιμές.