Φιλιππίνες: Χάρτης πορείας για υπεράκτια αιολικά έργα

Φιλιππίνες: Χάρτης πορείας για υπεράκτια αιολικά έργα
Πέμπτη, 24/06/2021 - 13:40

Το Υπουργείο Ενέργειας των Φιλιππίνων (DOE) ξεκίνησε έναν Οδικό Χάρτη για υπεράκτια αιολικά έργα με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας (WBG).

Χρηματοδοτούμενη από το Πρόγραμμα Βοήθειας Διαχείρισης Ενέργειας (ESMAP) του WBG, η συγκεκριμένη προσπάθεια στοχεύει στον εντοπισμό περιοχών στις Φιλιππίνες με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Επιπλέον, στοχεύει στον καθορισμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων υπεράκτιων ανέμων, δηλαδή στη διατύπωση στρατηγικών για την επιτυχημένη ενσωμάτωση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο χαρτοφυλάκιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος, το έργο θα υποβάλει συστάσεις για πολιτικές που είναι απαραίτητες για την προώθηση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τους επενδυτές. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέθεσε στην BVG Associates (BVGA) να διερευνήσει τις τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, εργασιακές και χρηματοδοτικές πτυχές της δημιουργίας μιας υπεράκτιας αιολικής αγοράς στις Φιλιππίνες.

Ο γραμματέας του Υπουργείου, Alfonso G. Cus, εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας στο να βοηθήσει τις Φιλιππίνες να ενισχύσουν την ανάπτυξη και τη χρήση της αιολικής ενέργειας.

«Καθώς η χώρα επιδιώκει ενεργά την ενεργειακή μετάβαση, η διεύρυνση των προοπτικών υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα συμβάλει στην ταχεία επίτευξη του στόχου μας για επίτευξη μεριδίου ανανεώσιμης ενέργειας (RE) 35% στο ενεργειακό μας μείγμα έως το έτος 2030. Αυτό το έργο είναι ένα ακόμη βασικό ορόσημο για τον ενεργειακό τομέα, καθώς συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε την ικανότητά μας να αξιοποιήσουμε τους τεράστιους πόρους της χώρας».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του WBG Offshore Wind Development Program, Mark Leybourne, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι Φιλιππίνες «έχουν περισσότερα από 170GW δυναμικού υπεράκτιας αιολικής ενέργειας». Επίσης, διαβεβαίωσε το υπουργείο για την παράδοση μιας «στιβαρής, ανεξάρτητης και πρακτικής αξιολόγησης των πιθανών τρόπων προώθησης των υπεράκτιων ανέμων στις Φιλιππίνες».

Επί του παρόντος, το Υπουργείο έχει αναθέσει πέντε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών αιολικής ενέργειας (έργο αιολικής ενέργειας στενών Guimaras, έργο αιολικής ενέργειας Aparri Bay, έργο αιολικής ενέργειας Guimaras Strait II, Frontera Bay WPP και San Miguel Bay WPP) με τη συνδυασμένη ισχύ 5GW. Συνολικά 179 συμμετέχοντες συμμετείχαν στην εικονική παρουσίαση η οποία περιελάμβανε ενδιαφερόμενους φορείς της ενεργειακής βιομηχανίας, προγραμματιστές, επενδυτές, κατασκευαστές και προμηθευτές ανεμογεννητριών, καθώς και εκπροσώπους από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και το ακαδημαϊκούς.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο χάρτης πορείας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων της Φιλιππίνων είναι μια από τις σειρές μελετών υπεράκτιων αιολικών οδικών χαρτών που έχουν ανατεθεί από το WBG στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος ανάπτυξης αιολικής ενέργειας ESMAP-International Finance Corporation.

Πηγή: renews.biz