Νορβηγία: Διαδικασία δύο βημάτων για την απονομή των πρώτων υπεράκτιων ζωνών

Νορβηγία: Διαδικασία δύο βημάτων για την απονομή των πρώτων υπεράκτιων ζωνών
Τετάρτη, 09/06/2021 - 14:36

Η Νορβηγία σκοπεύει να ανακοινώσει δημοπρασία για την υπεράκτια αιολική ζώνη Sorlige Nordsjo 2 το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αλλά η κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια διαφορετική διαδικασία για την ανάθεση αδειών για την περιοχή Utsira Nord.

Η Υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας, Τίνα Μπρου, δήλωσε στη διάσκεψη Floating Wind 2021 στη Νορβηγία ότι το Sorlige Nordsjo 2 αντιπροσωπεύει ευκαιρίες για κερδοφόρα αιολικά έργα βυθού στα νορβηγικά ύδατα χωρίς κρατική ενίσχυση.

Ανέφερε ότι δύο έως τρεις περιοχές έργων θα απονεμηθούν στη ζώνη βάσει μιας διαδικασίας δύο βημάτων.

Το πρώτο βήμα θα είναι η πιστοποίηση, ακολουθούμενη από τη δημοπρασία όπου θα συμμετάσχουν οι ειδικευμένες εταιρείες/κοινοπραξίες. Η Μπρου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ορισμένα στοιχεία πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

«Θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις νομικές και άλλες επιπτώσεις των υβριδικών έργων. Και θα πρέπει να καθορίσουμε τους λεπτομερείς όρους για τη δημοπρασία ».

Η κυβέρνηση θα προβεί σε εκτίμηση για διάφορα αποτελέσματα και νομικές πτυχές υβριδικών έργων, με στόχο να διευκρινίσει τα αποτελέσματα και τις πτυχές πριν από την απονομή περιοχών στο Sorlige Nordsjo 2.

«Λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον κόστος του πλωτού ανέμου, οποιοδήποτε έργο μεγάλης κλίμακας στο Utsira Nord θα απαιτήσει την κρατική ενίσχυση για εμπορική βιωσιμότητα. Έχοντας αυτό κατά νου, δεν πιστεύουμε ότι οι δημοπρασίες είναι η σωστή προσέγγιση για αυτόν τον τομέα.Με την τεχνολογία να ωριμάζει γρήγορα και το κόστος να μειώνεται, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιο επίπεδο υποστήριξης θα χρειαστεί ένα έργο δύο έως πεντακόσια μεγαβάτ», δήλωσε.

Η διαδικασία αδειοδότησης θα πραγματοποιηθεί «βάσει ποιοτικών κριτηρίων» για τουλάχιστον τρία έργα έως 500MW, με τη διαδικασία να ξεκινά πιθανώς μέχρι το τέλος του έτους.

Η Νορβηγία θα ξεκινήσει επίσης μια διαδικασία για τον εντοπισμό νέων περιοχών παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στα ανοικτά των ακτών της χώρας, πάνω από τις δύο περιοχές που έχουν ήδη ανοίξει για ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει επίσης ένα φόρουμ υπεράκτιας αιολικής συνεργασίας για την ενίσχυση του διαλόγου και τη μείωση πιθανών συγκρούσεων. Το φόρουμ θα συγκεντρώσει ηγέτες της βιομηχανίας, δημόσιες αρχές, την ερευνητική κοινότητα, βιομηχανικά συγκροτήματα, χρήστες του ωκεανού χώρου και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους.